Hradec Králové: Elektronická občanka už klepe na dveře

11.10.2011 17:05

Už za necelé tři měsíce bude i královéhradecký magistrát vydávat elektronické občanské průkazy (e-OP). Snazší změna bydliště či přístup do základních registrů veřejné správy jsou jen některé z výhod, jež v sobě ukrývá tento nový průkaz totožnosti. V souvislosti se zaváděním nové technologie se vyskytnou i drobná omezení v provozu úřadu na sklonku roku 2011.

Hradec Králové: Elektronická občanka už klepe na dveře
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Nový průkaz s čipovou kartou bude mít strojově čitelné údaje i kontaktní elektronický čip a poslouží zejména k jednoznačnému určení totožnosti občana a v rámci zemí EU by mohl být částečně využíván jako cestovní doklad. Zákonodárci předpokládájí však i jeho využití v rámci elektronické komunikace s orgány veřejné správy, například v podobě přístupu do datových schránek s aplikací elektronického podpisu. Další využití se do budoucna nabízí v poli zdravotního pojištění i důchodového zabezpečení či při výkonu volebního práva.

Už teď pomalu dochází k ukončení  platnosti prvních občanských průkazů se strojově čitelnou zónou, jejichž výroba začala na podzim roku 2000. Jejich držitelé si budou moci po novém roce zvolit již ze dvou typů průkazů.  Buď průkaz se strojově čitelnými údaji, nebo průkaz se strojově čitelnými údaji obsahující navíc kontaktní elektronický čip.

Ke konci tohoto roku budou prováděny úpravy v podobě krátkých nutných technologických odstávek i na úseku cestovních dokladů při zavádění e-OP do systému. „Důvodem jsou opatření plynoucí z použití nové technologie nabírání dat, jako je například fotografování  digitálním zařízením přímo na přepážkách. Jedná se o podobný způsob, kterým se nabírají žádosti o cestovní doklady se strojově čitelnými údaji a nosičem biometrických  dat," upřesňuje Dana Maxová, vedoucí oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel  Magistrátu města Hradec Králové. Odstávky systému jsou řízeny centrálně Ministerstvem vnitra ČR a proběhnou převážně mimo úřední hodiny tak, aby je klienti pocítili co nejméně. První omezení nastanou až 19. prosince 2011, kdy budou přijaty a odeslány poslední žádosti o občanské průkazy se strojově čitelnou zónou do výroby. Od 27. prosince 2011 bude probíhat odstávka agendy elektronických pasů  a potrvá až do 1. ledna 2012. Pracoviště budou moci vydávat pouze cestovní pasy bez strojově čitelné zóny,  tzv. „blesk". Od poloviny prosince už nebude prováděn nábor dosavadního typu občanského průkazu se strojově čitelnou zónou. Další žádosti bude možné přijímat až 2. ledna 2012. Doporučujeme klientům, aby nepodcenili čekací doby a raději si rezervovali schůzku přes on-line rezervaci.

„Během měsíce odbavíme zhruba 1.500 občanů se žádostí o výrobu nového průkazu," říká Maxová a dodává, že první zájemci o elektronický průkaz totožnosti se už na úřadě hlásí. Proces přijímání žádostí bude časově náročnější a navíc malý počet kabin na úřadě, kde bude možné nábor e-OP provádět, prodlouží čekací  i odbavovací doby. Výroba prvního průkazu, výměna z důvodu změny povinných údajů v něm uvedených či z důvodu ukončení jeho platnosti bude i nadále zdarma. Naproti tomu výroba  e-OP se strojově čitelnými údaji a kontaktním elektronickým čipem bude zpoplatněna částkou 500,- Kč.

Výroba nového e-OP probíhá standardně v souladu s platnou legislativou a potrvá 30 dní od předání žádosti příslušnému obecnímu úřadu s rozšířenou působností podle místa trvalého pobytu občana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…