Hradec Králové: Kašna na Malém náměstí opět v provozu

22.09.2020 10:39

Historická kašna na Malém náměstí v Hradci Králové bude od čtvrtka 24. září opět v provozu. V předchozích měsících procházela celkovou rekonstrukcí, kromě nového opláštění došlo také k výměně technologické části. Novinkou je umístění svatozáře nad sousoším sv. Jana Nepomuckého.

Hradec Králové: Kašna na Malém náměstí opět v provozu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město také nově zvažuje její zastřešení na zimu. Opravu zajistily hradecké technické služby za zhruba 1,4 milionu korun včetně DPH.

„Ačkoliv se jednalo o opravu, tak kašna je prakticky jako nová. Technické služby zajistily celkovou rekonstrukci, v rámci které bylo zhotoveno například nové opláštění, došlo na kompletní výměnu technologické části, jako jsou čerpadla, úpravna vody a další,“ říká Věra Pourová, náměstkyně primátora pro správu městského majetku. Novinkou je instalovaná svatozář nad sousoší, které se nyní více podobá historickému vzhledu. Město také uvažuje nad zastřešením kašny na zimu. „Chceme ji co nejdéle udržet v tomto pěkném stavu, proto uvažujeme o variantě zastřešení na zimu. Samozřejmě tak budeme moci učinit až po dohodě s památkáři,“ doplňuje Pourová.

Kašna se sousoším sv. Jana Nepomuckého se nachází na prostranství Malého náměstí. Původně se jednalo pouze o sochu na podstavci od neznámého autora (pravděpodobně sochař z dílny M. B. Brauna) z roku 1718, která stála u dominikánského kláštera, nedaleko bývalé Pražské brány. K přesunutí sousoší do centra Malého náměstí došlo až v roce 1772, kde poté kolem sochy měšťané nechali postavit kašnu, která plnila funkci rezervoáru vody pro místní obyvatele až do počátku 20. století. Originál sousoší byl kolem roku 1930 uložen do lapidária muzea v Hradci Králové (dnešního Muzea východních Čech), dnešní socha je kopií královéhradeckého sochaře Václava Škody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…