Hradec Králové: Královéhradečtí vodohospodáři věnovali nemocnici 500 000 na plicní ventilátor

30.03.2020 14:05

Královéhradecká fakultní nemocnice dnes ráno dostala od skupiny Veolia - hlavního akcionáře vodohospodářské společnosti Královéhradecká provozní a.s.(KHP) půl milionu korun na nákup plicního ventilátoru.

Hradec Králové: Královéhradečtí vodohospodáři věnovali nemocnici 500 000 na plicní ventilátor
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zároveň se improvizovaně dohodl management vodohospodářů na rychlé sbírce na ochranné prostředky pro zdravotníky a během hodiny se tak sešlo dalšího 1,2 milionu.
Královéhradecká provozní

„S panem ředitelem jsme se shodli, že tato částka je správnou cestou. Plicní ventilátory budou v nejbližších dnech rozhodovat o bytí či nebytí, o tom, zda nakažení lidé, kterých bude přibývat přežijí, či nepřežijí,“ řekl při předání půlmilionového daru generální ředitel Královéhradecké provozní Jakub Hanzl.

To, že nemocnice prostředky potřebuje, potvrdil lékařský náměstek nemocnice prof. MUDr. Jaroslav Malý: „Za půl milionu se dá pořídit velmi slušný ventilátor, který je schopen našim pacientům pomoci. Je tu ale ještě rovina morální, chcete-li symbolická. Je velice důležité vědět, že máte za sebou někoho, kdo vám podá pomocnou ruku v situaci, kdy ji můžete potřebovat.“ Podle ředitele nemocnice prof. MUDr. Vladimíra Paličky ovlivní další plicní ventilátor výrazně kvalitu péče. „Tato suma nám pomůže pořídit jeden nebo dva ventilátory, které mohou výrazným způsobem ovlivnit péči o pacienty v těžkém stavu. Ten dar je tedy velmi cenný a velmi si ho vážíme,“ prohlásil prof. MUDr. Vladimír Palička.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí

Veolii poděkoval také královéhradecký primátor Alexandr Hrabálek. „Nikdo neví, zda nejsme teprve na začátku epidemie a je tedy jisté, že se toto vybavení bude více než hodit. Za město a jeho obyvatele za tento dar velmi děkuji,“ řekl primátor a dodal, že spolupráce s vodohospodáři je dlouhodobě na vysoké úrovni: „Naše spolupráce je naprosto bezchybná. A to nejen v tom, že se můžeme spolehnout na dostatek pitné vody, ale Veolia podporuje i naše akce.“

Lidé z vedení vodárenské společnosti se také ještě dnes ráno dohodli na rychlé sbírce mezi sebou a poskytnutí těchto peněz nemocnici na ochranné prostředky. „Vzhledem k tomu, že v regionu působíme už patnáct let, máme stabilní a dobré vztahy s nejrůznějšími dodavateli a spolupracujícími firmami. Oslovili jsme také je a s velkou radostí a pokorou konstatuji, že se mi za zhruba hodinu telefonování podařilo nashromáždit dary od firem i jednotlivců v celkové výši 1,2 milionu korun,“ informoval generální ředitel KHP Jakub Hanzl, který s myšlenkou rychlé sbírky přišel. Přímo při předání daru se o penězích navíc dozvěděl ředitel nemocnice Vladimír Palička, který byl velmi mile překvapený. O daru na ventilátor totiž předem věděl, o dalším více než milionu na ochranné prostředky ale logicky nic netušil. „Bylo pro mě příjemné překvapení, že se našli lidé, kteří byli ochotní nám takto pomoci. Jsme dnes v situaci, kdy nakupujeme za velké částky vybavení hlavně pro naše zdravotníky tak, aby zůstali ochráněni a mohli se starat o pacienty,“ řekl ředitel Palička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…