Hradec Králové: Kromě komisařů a úředníků volby zaměstnají i strážníky

05.10.2016 13:02

Už jen pár dní zbývá do zahájení voleb do krajských zastupitelstev a přípravy volebních místností i školení komisařů běží podle plánu. O víkendu však strážníci ani úředníci mít volno rozhodně nebudou. Hlídky městské policie budou preventivně kontrolovat všech pětaosmdesát volebních místností a svůj předem jasně vymezený výčet mnoha povinností mají i úředníci. Vše musí organizačně klapnout na výbornou.

Hradec Králové: Kromě komisařů a úředníků volby zaměstnají i strážníky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V době voleb strážníci městské policie tradičně vyjíždějí do ulic ve větším počtu, aby zabezpečili veřejný pořádek nejen v ulicích města, ale aby dohlédli preventivně i na dění ve volebních místnostech. „Hlídky navštěvují v náhodném pořadí volební místnosti ve městě v době voleb, ale kontroly provádějí i v noci, kdy jsou místnosti zapečetěné a mohlo by dojít například k úmyslnému maření voleb a zbytečným nepříjemnostem,“ dodává ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

Strážníci nemohou být všude, ale rozhodně se budou snažit případným narušitelům v takových činnostech zabránit. Městská policie uvítá jakékoliv oznámení i od občanů, kteří by si podobných nekalých úmyslů přestupců všimli, a to na linku 156.

Ve střehu budou i odborníci přes výpočetní techniku

„Napilno budou mít i úředníci. Jednak budou držet stálou službu na magistrátu pro případné nejasnosti členů volebních komisí. Například, zda je volič, čekající ve volební místnosti oprávněn uplatnit své volební právo. V těchto případech úředníci ověří údaje v registru obyvatel, kde zjistí, zda může volič odvolit. Stejně tak budou občanům k dispozici na správním odboru úředníci, kteří případně vydají v nouzovém režimu občanský průkaz nutný pro výkon volebního práva v příslušném volebním okrsku,“ shrnuje úlohu sloužících úředníků na správním odboru jeho vedoucí Ľudmila Ducháčová. Nejen tedy na přepážkách bude po oba dny živo.

Jakmile se v sobotu uzavřou volební místnosti a na magistrát začnou po sečtení hlasů přijíždět první volební komise a zástupci z obcí spadajících do hradeckého obvodu, vypukne v budově magistrátu pečlivě organizovaná činnost spočívající v předávání dílčích volebních výsledků a materiálů od okrskových volebních komisařů. Při tom bude pomáhat značný počet úředníků a pracovníků Českého statistického úřadu. Zaměstnanci magistrátu budou přebírat i všechny přebytečné zapečetěné obálky či hlasovací lístky, ať už platné či neplatné, jejich povinností je vše seřadit a následně po nezbytně dlouhou dobu archivovat pod správným číslem volebního okrsku. Ve střehu budou kromě řidičů i odborníci přes výpočetní techniku a další. „Na úřadě se v tu chvíli bude vyskytovat zhruba padesát lidí, kteří mají předem přesně vymezené povinnosti. Funguje to tak vždy,“ doplňuje Ľudmila Ducháčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …