Hradec Králové: Les už je čistý, gumy z letecké střelnice jsou pryč

02.08.2013 16:30

Městské lesy Hradec Králové dokončují likvidaci stovek pneumatik, které zůstaly v lese poblíž Bělečka jako pozůstatek někdejší vojenské letecké střelnice. Vyčištěním prostoru dopadových ploch, na které vojenští piloti před desetiletími cvičně shazovali betonové napodobeniny bomb, tak správce městského lesního majetku veřejnosti zpřístupnil další krásný kout příměstských rekreačních lesů.

Hradec Králové: Les už je čistý, gumy z letecké střelnice jsou pryč
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Zátěž po vojácích jsme se rozhodli zlikvidovat letos v dubnu a nyní práce končí. Původně jsme počítali s tím, že půjde asi o 200 kusů pneumatik z letadel i aut, ale nakonec jich bylo více než dvojnásobné množství. Jednalo se zhruba o dvacet tun pneumatik, které jsme odvezli k likvidaci do Lodína,“ uvedl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Dodal, že náročnější než se čekalo, byla i manipulace s pneumatikami. Kromě jiného proto, že nešlo o jednotlivé kusy, ale množství gum vzájemně pospojovaných řetězy a dráty do velkých kruhů tvořících dopadové plochy střelnice. Ve zhruba třicetihektarové lokalitě, kde se po odchodu vojáků nacházely také zbytky železobetonových napodobenin bomb nebo měděných patron, zůstaly do současnosti už jen pneumatiky. O věci s obsahem železa nebo barevných kovů se už dříve postarali „bombokopové“, kteří nalezený materiál zřejmě zpeněžili ve sběrnách druhotných surovin. 

„Náklady na likvidaci pozůstatků bývalé letecké střelnice činí zhruba 100 tisíc korun a kromě Městských lesů Hradec Králové se na nich finančně podílí také město,“ uvedl vedoucí magistrátního odboru správy majetku města Ondřej Votroubek.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…