Hradec Králové: Mateřské školy nově se spádovými obvody

07.02.2017 14:22

Zcela nově zavádí česká legislativa pro obce, které jsou zřizovateli mateřských škol, povinnost vymezit školské obvody i pro mateřské školy.

Hradec Králové: Mateřské školy nově se spádovými obvody
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Aby město tomuto požadavku zákonodárců vyhovělo, muselo prostřednictvím obecně závazné vyhlášky přiřadit ulice ve městě vždy spádově k dané mateřské škole. Obecně závazná vyhláška nově vymezí jednadvacet spádových obvodů. Dnes se zněním vyslovili souhlas městští radní, jednat o této problematice budou ještě zastupitelé. Vyhlášku poté město zveřejní na městském webu.

Novela školského zákona zavádí do praxe povinné předškolní vzdělávání dětí ve věku pěti až šesti let a zároveň s tím povinnost zřizovatele mateřských škol vymezit jejich školské obvody. Podle tohoto zákona se také nově stanovuje, že od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku, do zahájení povinné školní docházky dítěte, je předškolní vzdělávání povinné, přičemž výjimky stanoví zákon. Zákonný zástupce dítěte je povinen ho přihlásit k zápisu k předškolnímu vzdělávání v kalendářním roce, ve kterém začíná povinnost jeho předškolního vzdělávání v mateřské škole se sídlem ve školském obvodu, ve kterém dítě trvale bydlí. Proto musí město na tuto skutečnost reagovat vydáním obecně závazné vyhlášky a stanovit nově obvody mateřských škol. Město při vytváření této vyhlášky uplatnilo stejná pravidla jako při vymezení obvodů u škol základních.

„Při zpracování návrhu na  vymezení školských  obvodů spádových mateřských škol  jsme vycházeli z demografického vývoje na území města, z  počtu dětí s trvalým pobytem v jednotlivých ulicích města  a z  maximálního možného počtu dětí, které jednotlivé mateřské školy mohou pro další školní rok přijmout, také jsme přihlédli k  výsledkům přijímacího řízení mateřských škol v minulých letech,“ vysvětluje Alena Synková, vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže.

S obecně závaznou vyhláškou souhlasili dnes městští radní, jednat o definitivní podobě budou ještě zastupitelé. Dokument bude platit po schválení zastupitelstvem, tedy už pro nadcházející zápisy do mateřských škol, které se letos uskuteční 12. a 13. května.

V uplynulých letech město situaci s nedostatkem míst v mateřských školách řešilo výstavbou nových mateřských škol  v lokalitách, kde byla poptávka po místech vysoká a převyšovala volnou kapacitu. Takovou lokalitou bylo Moravské Předměstí, kde vyrostly dvě mateřské školy Podzámčí a Pohádka při ZŠ Mandysova, v Malšovicích mateřská škola Holubova, ve Svobodných Dvorech mateřská škola K Meteoru a v Kuklenách mateřská škola v Markově ulici. Další možností, kterou jsme měli, bylo navyšování kapacity v ostatních mateřských školách za cenu stavebních úprav interiérů a hygienických zařízení tak, abychom vyhověli přísným hygienickým normám.

„V současné době se nám dle podrobných demografických analýz jeví kapacita v mateřských školách dostatečná a můžeme predikovat, že umístíme všechny děti čtyřleté a starší, které mají místo trvalého pobytu v Hradci Králové, v případě cizinců místo pobytu ve školském obvodu spádových mateřských škol. Je nutné podotknout, že spádové obvody mateřských škol zajišťují rodičům konformitu v tom, že mají ve spádové mateřské škole zajištěné místo. Ale je třeba zdůraznit, že rodič není spádovostí nijak svázán a může pro své dítě zvolit jinou  mateřskou školu podle své úvahy,“ vysvětluje Milan Jaroš, náměstek zodpovědný za oblast školství. V nespádové mateřské škole nemá dítě nárok na přijetí, pokud rodiči vybraná mateřská škola nebude mít volnou kapacitu. Počet volných míst v mateřských školách závisí především na počtu dětí, které nastoupí k povinné školní docházce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…