Hradec Králové: Městská policie nabádá, nedejte kapsářům šanci

07.12.2011 9:58

Vánoční shon s tlačenicemi v obchodech i dopravních prostředcích působí jako magnet na zloděje. Městská policie Hradec Králové se snaží chmatákům ztížit roli především preventivním působením na lidi, aby si dávali na své věci větší pozor.

Hradec Králové: Městská policie nabádá, nedejte kapsářům šanci
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Vymyšlené postupy kapsářů neznají mezí. Samotná krádež bývá blesková a kapsáři ji mají většinou dobře nacvičenou. Mají připraveny i varianty, jak nepozorovaně odvést naši pozornost, případně výmluvu, že krást nechtějí. Krádež často zjistíme až za delší dobu a na zcela jiném místě, než k ní došlo. Kapsáři pracují především na místech, kde je větší množství lidí, často ve skupinách a zneužívají k tomu i děti," říká mluvčí hradecké městské policie Eva Čížková. Lidé by si podle ní měli všímat osob ve svém bezprostředním okolí, zejména v obchodech, na nádražích, v dopravních prostředcích, u prodejních stánků a na dalších místech, kde bývá tlačenice.

Zároveň by s sebou neměli nosit zbytečně velkou finanční hotovost a nespouštět svá zavazadla z dohledu. To se týká například tašek a kabelek odložených v obchodech do nákupního vozíku nebo batohů nošených na zádech. „Kabelky mějte pokud možno u těla, jejich zapínání směřujte dopředu a bezpečnost podpořte tím, že rukou budete držet zapínání. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže," radí lidem Eva Čížková. Muži zvýší bezpečnost svých peněz tím, že je neuloží do zadní kapsy kalhot, ale raději do náprsní nebo uzavíratelné kapsy, ženy by neměly peněženky nechávat navrchu tašek a kabelek. Zloděje rovněž láká, pokud peněženky někdo nosí v průhledných taškách nebo dokonce v síťovce. Pozor by si lidé měli dávat rovněž na možnou krádež dokladů, kreditních karet, klíčů a dalších podobných věcí. Jejich ztráta přináší mnohé komplikace, například možnost zneužití dokladů k podvodům. Odcizení dokladů je proto třeba ihned hlásit policii.

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…