Hradec Králové: Na kuklenském hřbitově se bude kácet kvůli bezpečnosti

13.01.2019 6:32

V průběhu ledna a února provede specializovaná firma v areálu kuklenského hřbitova na základě rozhodnutí odboru životního prostředí kácení jednačtyřiceti dřevin, které na jaře nahradí stejný počet mladých stromů. Práce by měly začít v polovině ledna.

Hradec Králové: Na kuklenském hřbitově se bude kácet kvůli bezpečnosti
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Důvodem zásahu je špatný zdravotní stav osmatřiceti lip, jednoho javoru, cypřišku a zeravu a z toho plynoucí výrazně narušená statická stabilita těchto dřevin. „Cílem opatření je zajištění bezpečnosti návštěvníků hřbitova a předcházení možným škodám na hrobových místech v případě pádu stromů, případně jejich částí.

Již v letech 2011/2012 vznikala na základě dendrologického průzkumu projektová dokumentace, která řešila celkovou rekonstrukci kuklenského hřbitova a předpokládala pokácení 141 stromu a jejich nahrazení nejen novými stromy ale i novými technickými prvky s popínavou zelení.“ uvedl náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové pro správu městské zeleně Daniel Jeřábek.

Později byla tato dokumentace upravena tak, že předpokládala pokácení pouze 118 stromů a kromě nových prvků zeleně zahrnovala i nové povrchy cest, rozvody vody, opravy zdiva a další. Tento plán se však nepodařilo uskutečnit a technické služby tak mohou situaci nyní řešit jen postupnou obnovou dožívajících stromů.

„Vzhledem k tomu, že práce musí probíhat za provozu, žádáme návštěvníky hřbitova, aby v místech provádění prací dbali zvýšené opatrnosti,“ doplnila Naďa Štěrbová, vedoucí střediska hřbitovů. Náhradní výsadbu v podobě pětadvaceti lip srdčitých a šestnácti habrů obecných zde provedou technické služby na jaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.