Hradec Králové: Na kuklenském hřbitově se bude kácet kvůli bezpečnosti

13.01.2019 6:32

V průběhu ledna a února provede specializovaná firma v areálu kuklenského hřbitova na základě rozhodnutí odboru životního prostředí kácení jednačtyřiceti dřevin, které na jaře nahradí stejný počet mladých stromů. Práce by měly začít v polovině ledna.

Hradec Králové: Na kuklenském hřbitově se bude kácet kvůli bezpečnosti
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Důvodem zásahu je špatný zdravotní stav osmatřiceti lip, jednoho javoru, cypřišku a zeravu a z toho plynoucí výrazně narušená statická stabilita těchto dřevin. „Cílem opatření je zajištění bezpečnosti návštěvníků hřbitova a předcházení možným škodám na hrobových místech v případě pádu stromů, případně jejich částí.

Již v letech 2011/2012 vznikala na základě dendrologického průzkumu projektová dokumentace, která řešila celkovou rekonstrukci kuklenského hřbitova a předpokládala pokácení 141 stromu a jejich nahrazení nejen novými stromy ale i novými technickými prvky s popínavou zelení.“ uvedl náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové pro správu městské zeleně Daniel Jeřábek.

Později byla tato dokumentace upravena tak, že předpokládala pokácení pouze 118 stromů a kromě nových prvků zeleně zahrnovala i nové povrchy cest, rozvody vody, opravy zdiva a další. Tento plán se však nepodařilo uskutečnit a technické služby tak mohou situaci nyní řešit jen postupnou obnovou dožívajících stromů.

„Vzhledem k tomu, že práce musí probíhat za provozu, žádáme návštěvníky hřbitova, aby v místech provádění prací dbali zvýšené opatrnosti,“ doplnila Naďa Štěrbová, vedoucí střediska hřbitovů. Náhradní výsadbu v podobě pětadvaceti lip srdčitých a šestnácti habrů obecných zde provedou technické služby na jaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …