Hradec Králové: Novinkou v odpadech je i mapová aplikace

15.07.2022 13:29 | Tisková zpráva

Zastupitelé schválili vyhlášku o nastavení obecního systému odpadového hospodářství, která začne platit během července.

Hradec Králové: Novinkou v odpadech je i mapová aplikace
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Vyhláška vznikla zejména kvůli novému zákonu o odpadech a o výrobcích s ukončenou životností a je v ní například popsáno, jak se s jednotlivými druhy odpadu nakládá, nechybějí informace o kompostárně na letišti a předcházení vzniku odpadu využitím re-use pointů umístěných v každém sběrném dvoře. Tam mají lidé, kteří do sběrného dvora něco odevzdávají, možnost darovat pro ně už nepotřebné věci do veřejné sbírky a jiní lidé si je mohou za malou částku koupit. Peníze z veřejné sbírky za rok 2021 investuje společnost Městské lesy HK do obnovy lesa a na nákup sazenic lesních dřevin, které budou použity při umělé obnově lesa na jaře příštího roku.

Nakládání s odpady ve městě v loňském roce stálo 97,8 milionu korun, přičemž hlavní položku tvořilo zajištění svozu směsného komunálního odpadu a jeho likvidace (71,3 milionu korun). Komunitní kompostování a odvoz odpadkových košů stálo městský rozpočet 19,5 milionu a likvidace černých skládek, tedy odvoz různých skříní, pneumatik, lamp a dalších věcí například od kontejnerů, stálo město vloni téměř 1,1 milionu korun. Město však na druhou stranu dostává díky občanům peníze za třídění. Za plast, papír a kovy v roce 2021 obdrželo přes 17 milionů korun, které používá na krytí nákladů v odpadovém hospodářství města.

Město připravilo pro občany také mapovou aplikaci, jejímž prostřednictvím informuje obyvatele o místech odkládání odpadu. Aplikace je dostupná pod odkazem Mapa odpadového hospodářství na webových stránkách města, přímý odkaz ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…