Hradec Králové: Obchodní centrum v Kuklenách musí projít procesem EIA

28.11.2020 15:59

Záměr soukromého investora na výstavbu nového obchodního centra v Kuklenách bude muset absolvovat proces posouzení vlivu na životní prostředí, tzv. EIA.

Hradec Králové: Obchodní centrum v Kuklenách musí projít procesem EIA
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Mimo jiné to byl i požadavek hradecké radnice, která v souladu s připomínkami obyvatel Kuklen zaslala své vyjádření v rámci zjišťovacího řízení na krajském úřadě. Dokument EIA bude pak významným podkladem pro případné územní rozhodnutí a stavební povolení a stanoví případné podmínky v oblasti vlivu na veřejné zdraví a životní prostředí, které stavba musí splňovat.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

„Během zjišťovacího řízení k záměru výstavby obchodního centra v Kuklenách jsme se jako město vyjádřili s požadavkem na to, aby projekt byl posuzován v rámci procesu EIA. Svolal jsem jednání se zástupci obyvatel Kuklen, kteří nás oslovili na zastupitelstvu. Jejich požadavky byly v podstatě ve shodě s těmi, které jsme uvedli v našem vyjádření v rámci zjišťovacího řízení. Ačkoliv je záměr investora v souladu s územním plánem, jsme připraveni stavbu připomínkovat a jednat o tom, aby stavba měla co možná nejmenší negativní vliv na kvalitu života obyvatel v jeho okolí a na životní prostředí,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

V platném územním plánu je současně podmínka pro vydání územních povolení na stavbu až po dořešení zkapacitnění napojení Nové Zelené, její napojení na Páleneckou a další pokračování na Pražskou třídu. „V současnosti bude třeba urychleně a intenzivně pracovat na vyřešení dopravní situace. Připravena by měla být stavba Nové Zelené, která výrazným způsobem ulehčí Pražské a stávající Zelené ulici,“ doplňuje primátor.

Investor bude muset zpracovat podrobnější dokumentaci pro posouzení vlivu na životní prostředí. Jakmile bude posouzení zveřejněno, město jako účastník řízení bude mít možnost se k výsledku vyjádřit. Město je připraveno opět postupovat v souladu s požadavky obyvatel Kuklen, které by měly následně zohlednit také orgány státní správy. „Podle prvních informací chce investor oddělit obchodní zónu od bytové zástavby Kuklen velkým parkem, parkoviště by mělo být osazeno zelení. Budeme chtít, aby tyto prvky byly v lokalitě uplatněny v co možná největší míře a byly skutečně funkční. Jde nám společně o to, aby případné negativní dopady na život místních a blízkého okolí stavby byly eliminovány, a nebo alespoň minimální,“ dodává primátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…