Hradec Králové: V loňském roce řešili městští strážníci v průměru 135 událostí denně

27.04.2016 19:42

Nejčastěji, tedy zhruba v polovině případů, lidé porušovali městské obecně závazné vyhlášky. Dále mezi časté prohřešky patřilo znečišťování prostranství či poškozování městského majetku. Z celkového počtu 49 578 událostí bylo 21 575 přestupkem. V roce 2014 řešili strážníci celkem 53 407 událostí, z nichž se jednalo o přestupek ve 22 609 případech. Co se týká oznámení na linku 156, v loňském roce se jedná o 6 741 telefonátů, což je jen o sedmnáct méně než v roce předchozím.

Hradec Králové: V loňském roce řešili městští strážníci v průměru 135 událostí denně
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Městská policie má v Hradci Králové, tak jako v jiných srovnatelných městech, své specifické úkoly. Kromě dohledu nad dodržováním veřejného pořádku a obecně závazných vyhlášek vydaných městem se například velice aktivně věnovala ve městě i prevenci kriminality.

„V rámci projektu „Bezpečná cesta do školy“ dozorovali naši strážníci nad vybranými přechody pro chodce u škol, a to zejména v ranních hodinách. V loňském roce odchytli 627 toulavých zvířat, pro srovnání, v roce 2014 jich bylo 509. V rámci městské policie odchyt zabezpečovalo během roku 12-15 strážníků odchytové služby vycvičených na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno a vybavených atestovanými odchytovými a ochrannými pomůckami a speciálním vozidlem s dělenou klecí,“ vysvětluje vybrané činnosti ředitel Městské policie Hradec Králové Miroslav Hloušek. Městská policie také provádí každoročně preventivní kontroly chatových oblastí. Při svých pochůzkových činnostech ve výkonu služby také vyhledávají závady či poškození městského majetku, silnic či chodníků a předávají k řešení správcům. V loňském roce také městská policie zahájila činnost na nově postaveném dopravním hřišti, kde prováděla dopravní výchovu dětí předškolního a školního věku.

„Svá specifika přináší Hradec Králové strážníkům ve službě i v podobě konání velkých kulturních akcí na letišti, kde je třeba ve zvýšené míře dohlížet na veřejný pořádek. Rovněž při konání sportovních akcí. Zvláštností Hradce Králové je také bezprostřední blízkost městských lesů, kde ve smíšených hlídkách s lesníky strážníci dohlížejí nad dodržováním ustanovení zákona o lesích,“ přibližuje Miroslav Hloušek další specifické činnosti, které ve srovnatelně velkých městech nejsou až tak běžné.

Ani královéhradečtí městští strážníci nestojí stranou a výcvikem reagují na situace, které je mohou v terénu potkat. „Absolvovali jsme přednášku Pyrotechnické služby PČR týkající se nálezu podezřelého balíčku či opuštěného zavazadla. Po některých nedávných událostech z Čech či ze zahraničních měst se ve zvýšené míře věnujeme výcviku strážníků při zásahu v případě „aktivního střelce“. Už mnoho let pokračujeme v pravidelných kurzech zdravotnických záchranářů při poskytování první pomoci,“ popisuje speciálně zaměřené výcviky strážníků ve službě Miroslav Hloušek.

U městské policie Hradec Králové mají v současnosti všichni strážníci ve výkonu služby zákonem požadované dosažené středoškolské vzdělání zakončené maturitní zkouškou. Vysokoškolské vzdělání má 11 strážníků a jeden vyšší odborné. Na rozdíl od státní policie musejí podle zákona všichni městští strážníci každé tři roky absolvovat náročné zkoušky před komisí Ministerstva vnitra ČR za účelem získání osvědčení o odborné způsobilosti. Všichni královéhradečtí strážníci takzvanou „prolongací“ úspěšně procházejí.

„Teplotní mapa“ přibližující přehled oznámení na linku 156 v roce 2015:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…