Hradec Králové: Zastupitelé budou o nelegálních skladech CTP rozhodovat v září

25.07.2017 11:30

Spor ohledně stavby skladových hal u výpadovky na Třebechovice pod Orebem, které společnosti CTPark Mladá Boleslav a CTP Invest (CTP) začaly stavět bez stavebního povolení, čeká další zásadní moment.

Hradec Králové: Zastupitelé budou o nelegálních skladech CTP rozhodovat v září
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Poté, co město na loni podzim neposkytlo souhlas s využitím jeho pozemků potřebný k vydání dodatečného povolení a legalizaci stavby, podal v únoru investor na město žalobu o náhradu škody ve výši zhruba dvaceti milionů korun. Soud vyzval obě strany k jednání o smírném řešení sporu. Podle návrhu dohody, kterou městu předložili zástupci CTP, za poskytnutí souhlasu potřebného k vydání stavebního povolení přispěje CTP do městského rozpočtu deseti miliony korun na veřejně prospěšné projekty. Zda město přistoupí na navržený soudní smír, rozhodnou 26. září zastupitelé.

Postup společnosti CTP v rámci jejich investičního záměru město od začátku hodnotí jako vysoce nestandardní a neseriózní. I proto loni na podzim neposkytlo potřebný souhlas s poskytnutím pozemků pro výstavbu skladového areálu a jeho napojení na místní komunikaci Svinarská. Zároveň však hrozí, že díky soudním sporům zůstane torzo stavby na roky v současné podobě, a nelze předjímat, jak soud rozhodne v souvislosti s žalobou na město o náhradu škody za dvacet milionů korun.

Schválení či neschválení soudního smíru může celou záležitost výrazně posunout. Jeho podobu navrhli zástupci společnosti CTP, která za potřebný souhlas města nabízí deset milionů korun na podporu veřejně prospěšných projektů ve městě. Dnes návrh dohody projednali městští radní. „Rada dohodu s CTP nepodpořila, nicméně návrh soudního smíru předložím na zářijové zasedání zastupitelstva, které jako jediné může v této věci rozhodnout,“ řekl primátor města Zdeněk Fink. „Můj názor na postup a jednání firmy se nemění, myslím, že napříč celým zastupitelstvem je podobný. V každém z nás se při hlasování bude prát otázka principu a morálky s racionálním pohledem na celý problém,“ dodal primátor. Podle návrhu dohody by vedle této jednorázové částky CTP platilo během případné dostavby skladů dalších 18 tisíc korun ročně za užívání městských pozemků.

Společnost CTP začala skladové haly u Svinar na výpadovce na Třebechovice stavět na podzim roku 2014. K této stavbě však nemá stavební povolení a od března roku 2015 město s investorem vede řízení o odstranění stavby, během kterého firma CTP požádala o vydání dodatečného stavebního povolení.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…