Hradec Králové chce v městské hudební síni vybudovat nové zázemí

30.05.2015 7:32

Výjimečný reprezentativní prostor v historickém centru města, městská hudební síň, se dočká nového zázemí. Stavební práce vyjdou zhruba na 1,2 milionu korun a kromě rekonstrukce stávajícího sociálního zařízení zde vznikne nové, speciálně přizpůsobené tělesně postiženým. S přesunem finančních prostředků na tento účel vyslovili tento týden souhlas i městští zastupitelé.

Hradec Králové chce v městské hudební síni vybudovat nové zázemí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Sociální zařízení je nevyhovující, proto dojde k jeho kompletní rekonstrukci a k navýšení počtu míst dámského a pánského WC. Navíc vznikne i WC pro tělesně postižené. Takový historicky vzácný a reprezentativní prostor města si důstojné zázemí zaslouží,“ hodnotí nutnost tohoto kroku Romana Lišková, náměstkyně primátora zodpovědná za městský majetek a organizace. Dodává, že hodnota rekonstrukce je předběžně spočítaná na 1,2 milionu korun, které už na tento účel vyčlenili zastupitelé.

Městská hudební síň má nejen pro Hradečany široké využití. V době, kdy se rekonstruoval dům U Špuláků, nahradil tento důstojný prostor plnohodnotně oddací síň. „V městské hudební síni je do roka zhruba 12 koncertů, využívá ho pravidelně i Český červený kříž pro slavnostní setkávání a oceňování bezpříspěvkových dárců krve a koná se zde zřejmě nejoblíbenější akce svého druhu - Hradecký koštýř,“ popisuje využití prostor Miroslav Franc z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která toto jedinečné místo pronajímá. Dodává, že sál s varhany je pronajímán i nad rámec pravidelných akcí, a to různým subjektům.

Bývalý seminární kostel sv. Jana Nepomuckého nyní Městská hudební síň

Se stavbou seminárního kostela začal r. 1710 biskup Tobiáš Jan Becker v místě zbořeného královského hradu. Pro nový kostel vybral patrocinium Jana Nepomuckého, jehož kult právě na přelomu 17. a 18. st. nabýval na významu. Ve stavbě kostela pokračoval Jan Adam Vratislav z Mitrovic, který jej také r. 1721 vysvětil. Hradecký seminární kostel byl jedním z prvních Nepomuckého zasvěcení v českých zemích (sv. Jan Nepomucký byl svatořečen 19. 3. 1729). V r. 1887 byl interiér kostela upraven v beuronském stylu německými benediktiny usazenými v té době v pražském emauzském klášteře (Na Slovanech). Návrh výmalby provedl sám zakladatel této školy Peter Lenz z Hohenzollernu, známý jako Peter Desiderius Lens. Výzdoba odpovídá tradicím beuronského umění s geometrickým členěním obrazů s jasnou barevností doplněných rostlinnými ornamenty a vysokým podílem zlacení. Ve středu nástropní fresky je zobrazen beránek, kolem něj evangelisté se svými atributy. Při vnějším okraji fresky jsou vyobrazeni andělé hrající na harfu. Městská hudební síň se nachází v atraktivním prostředí restaurované kaple sv. Jana Nepomuckého s mistrovským nástrojem krnovských varhanářů. Je ideálním prostředím pro pořádání koncertů varhanní a komorní hudby, sborového zpěvu, ale i pro výjimečné slavnostní společenské události. Kapacita koncertního sálu je 172 - 200 míst a k dispozici je i malebné atrium a rytířský sál vhodný pro recepce. Program a pronájmy sálů zajišťují pracovníci HKVS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…