Hradec Králové se přiblížil k vydání nového územního plánu

24.01.2023 11:11 | Tisková zpráva

V Hradci Králové probíhá tvorba územního plánu již od roku 2010, v posledních měsících se ale město výrazně přiblížilo k jeho vydání.

Hradec Králové se přiblížil k vydání nového územního plánu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Během loňského roku bylo dokončeno vyhodnocení projednání návrhu, nyní probíhají jeho úpravy pro opakované veřejné projednání. K tomu by mohlo dojít už v průběhu letošního léta. Pokud se vše bude vyvíjet příznivě, mohl by Hradec mít nový územní plán do dvou let. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

„Je poměrně běžný stav, že u velkých měst trvá tvorba a vydání územního plánu poměrně dlouho a Hradec Králové v tomto bohužel není výjimkou. Nyní jsme se ale výrazně přiblížili k jeho vydání. Dokončili jsme vyhodnocení projednání a od září loňského roku už projektant provádí úpravy návrhu územního plánu pro opakované veřejné projednání,“ vysvětluje náměstek primátorky města pro oblast územního plánování Adam Záruba. K tomu by mělo dojít již v průběhu letošního léta. „Poté bude následovat vyhodnocení opakovaného veřejného projednání. Jak dlouho bude tato fáze trvat, to zatím nejsme schopni přesně určit, protože nevíme, kolik námitek a připomínek ze strany veřejnosti obdržíme. Zde bych rád zdůraznil, že předmětem projednání již nebude celý návrh územního plánu, ale pouze jeho upravené části,“ popisuje náměstek Záruba.

V příštím roce by mělo být zřejmé, co z opakovaného veřejného projednání vyplynulo, a zda bude možné připravit návrh územního plánu k vydání zastupitelstvu města. „Je spousta vlivů, které pořízení územního plánu ovlivňují. Je to jednak veřejnost, která v dosavadním procesu uplatnila více něž 1800 podání, které pořizovatel vyhodnotil. Dále stanoviska dotčených orgánů, která uplatňují z hlediska veřejných zájmů, se kterými se také musel pořizovatel vypořádat. Výraznou roli v celém procesu tvorby územního plánu hraje také samospráva města a její rozhodování,“ doplňuje náměstek Záruba. Dokončení územního plánu je také jednou z hlavních priorit města uvedených v programovém prohlášení pro volební období 2022–2026.

Nový územní plán přinese možnost rozvoje města ve všech jeho složkách. Vytváří podmínky pro rozvoj dopravní a technické infrastruktury, občanské vybavenosti a zohledňuje ochranu přírody a krajiny, zejména v chráněných lokalitách. Rozvojové plochy pro bydlení jsou navrženy v přiměřeném a udržitelném rozsahu v každé městské části. „Naše koalice chce být otevřená vůči rozvojovým projektům. Chceme nastavit jasná a transparentní pravidla pro investory na území města,“ dodává náměstek Záruba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…