Jablonec nad Nisou: Autobusy MHD v sobotu vyjedou. Změny se dotknou pouze papírových jízdenek

24.01.2019 19:48

K přerušení veřejné autobusové dopravy na Jablonecku nedojde. Shodli se na tom na úterním společném jednání zástupci statutárního města Jablonec nad Nisou, statutárního města Liberec, Dopravního sdružení obcí Jablonecka (DSOJ) a Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ).

Jablonec nad Nisou: Autobusy MHD v sobotu vyjedou. Změny se dotknou pouze papírových jízdenek
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Situaci ohledně zajištění autobusové hromadné dopravy v Jablonci a okolí od 26. ledna 2019 vyřeší dohoda mezi DSOJ a DPMLJ. Od soboty bude na Jablonecku MHD zajišťovat společnost BusLine LK s.r.o.

„V úterý jsme se s vedením DPMLJ domluvili, že připravíme dohodu, která vyřeší současnou, pro obě strany složitou, situaci. Znění této dohody dokončují naši právníci. Všechny naše kroky směřují k tomu, aby nedošlo k přerušení veřejné dopravy a občané na Jablonecku se tedy nemuseli bát, že v sobotu 26. ledna autobusy nevyjedou,“ říká starosta Rychnova u Jablonce nad Nisou a předseda DSOJ Tomáš Levinský.   

„Jsem rád, že se nám podařilo najít společné řešení. Zásadním krokem bylo oficiální sdělení DPMLJ, že z objektivních důvodů není schopen zajistit dopravní obslužnost v Jablonci a okolí,“ vysvětluje primátor Jablonce nad Nisou a místopředseda DSOJ Milan Kroupa a dodává: „Tím se míček dostal na stranu DSOJ a Jablonce. Zvážili jsme všechny alternativy, oslovili jsme možné dopravce a postupujeme tak, aby se i od soboty obyvatelé a návštěvníci Jablonce a okolí dostali autobusy MHD tam, kam potřebují. To je naší prioritou číslo jedna,“ zdůrazňuje primátor Kroupa.

Jízdní řády zůstanou beze změn. Jediná změna nastane v případě papírových jízdenek, které již nebude vydávat DPMLJ. Papírové jízdenky DPMLJ nebude nový dopravce uznávat. Cestující, kteří mají nakoupené jízdenky od DPMLJ v předstihu, si je budou moci v řádu několika týdnů vyměnit a budou o tom zavčasu informováni. Automaty na jízdenky budou od soboty vypnuté. „Jízdenky budou k zakoupení pouze u řidičů autobusů, a to bez jakékoliv přirážky. Na Jablonecku je využívá přibližně 15 % cestujících. V zájmu rychlého odbavení prosíme cestující, aby měli připravenou pro řidiče co nejpřesnější částku,“ uzavírá Milan Kroupa.

Autobusovou MHD v Jablonci nad Nisou a okolí aktuálně stále zajišťuje DPMLJ prostřednictvím společnosti BusLine MHD s.r.o. V provozu je 24 linek, včetně tří školních a jedné noční linky, které pokrývají celý Jablonec nad Nisou a blízké okolí (Bedřichov, Janov nad Nisou, Rychnov u Jablonce nad Nisou, Pulečný, Lučany, Nová Ves).

Společnost BusLine MHD s.r.o. v červenci 2018 vypověděla DPMLJ smlouvu s výpovědní dobou šesti měsíců, tzn. do 25. ledna 2019. V Jablonci měla původně zajišťovat autobusovou MHD až do konce roku 2019. DPMLJ se nepodařilo pro Jablonecko zajistit jiného dopravce. Veřejnou zakázku DPMLJ, kterou v otevřeném výběrovém řízení vyhrála společnost Autobusová doprava Podbořany, posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a proto nebylo možné s vítězem soutěže uzavřít smlouvu do 25. ledna 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…