Jablonec nad Nisou: Demolice objektu bývalého JAVOZu v centru města

26.01.2018 7:36

Z důvodu demolice objektu bývalého JAVOZu bude do konce února uzavřena ulice Smetanova v úseku Podhorská – Nad Mlýnem. Objekt je staticky narušený a jeho stav je natolik havarijní, že je nutné situaci řešit bezodkladně.

Jablonec nad Nisou: Demolice objektu bývalého JAVOZu v centru města
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Z důvodu bezpečnosti, ochrany zdraví obyvatel a majetku náklady na okamžitou demolici uhradí město a následně bude peníze vymáhat na majiteli objektu z titulu neplnění povinností vlastníka, daných mu zákonem a rozhodnutími stavebního úřadu.

Stavem objektu ve Smetanově ulici se stavební úřad zabývá již cca 10 let. Vlastník v minulosti průběžně na pokyn stavebního úřadu prováděl zabezpečovací práce, resp. instaloval ochranné sítě. Tato opatření již v současné době nestačí. Stav budovy se v důsledku jejího nevyužívání a vlivem klimatických podmínek zhoršil natolik, že podle statika hrozí její zřícení a stavební úřad nařídil částečnou demolici. Majitel nemovitosti akutní stav i přes upozornění stavebního úřadu neřeší. „Jedná se o objekt v centru města a Smetanova ulice v tomto úseku je využívaná hlavně pěšími, nemůžeme dopustit, aby se někomu něco stalo, proto jsme z rozpočtu uvolnili peníze na demolici, které budeme následně vymáhat na vlastníkovi objektu,“ vysvětluje primátor Petr Beitl. Demoliční práce jsou podle předběžného odhadu vyčísleny na 2,2 milionu Kč bez DPH.

V současné době je již celý objekt odpojený od inženýrských sítí, probíhají přípravné práce a začínají se rozebírat střešní krytiny budov v areálu. Vlastní demolice prováděná těžkou technikou bude zahájena v pátek. Vzhledem k umístění objektu v zástavbě, bezprostřední blízkosti komunikace a z důvodu přítomnosti nebezpečného odpadu je nutné objekt postupně rozebrat. „Musíme také zabezpečit komunikaci, aby nedošlo k jejímu vážnějšímu poškození vlivem těžké techniky, proto se v současné době na povrch vozovky naváží štěrková vrstva, která by měla dlažbu ochránit,“ uvádí vedoucí odd. správa komunikací Pavel Kozák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

10:28 Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

Jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní přivítala v obřadní síni vítěze okresních kol v…