Jablonec nad Nisou: Do participativního rozpočtu přišlo 26 návrhů za téměř dva miliony korun

19.09.2019 19:53

V letošním rozpočtu vyhradil Jablonec nad Nisou milion korun na participativní rozpočet a zároveň vyzval občany, aby zasílali náměty na zlepšení kvality veřejného prostranství v okolí jejich bydliště. Na radnici se sešlo 26 návrhů za celkem 1,8 mil. korun.

Jablonec nad Nisou: Do participativního rozpočtu přišlo 26 návrhů za téměř dva miliony korun
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Milionová položka participativního rozpočtu je dále rozdělená do jednotlivých lokalit podle území osadních výborů. Podle tohoto klíče mají na realizaci návrhů vzešlých od veřejnosti Rýnovice a Lukášov 54 tisíc, Mšeno nad Nisou 195 tisíc, Proseč nad Nisou 41 tisíc, Paseky a Šumava 168 tisíc, Centrum 264 tisíc, Žižkův Vrch 77 tisíc, Novoveská 50 tisíc, Vrkoslavice a Dolina 108 tisíc a Kokonín 43 tisíc korun.

„Do konce června 2019 mohli už patnáctiletí občané s trvalým bydlištěm v Jablonci nad Nisou navrhnout konkrétní úpravy, projekty či akce v jejich čtvrtích. Podmínkou bylo, že musí jít o úpravy pouze na městských pozemcích, například umístění nové lavičky, altánu, vylepšení hřiště, nebo o nekomerční akce, jako jsou třeba dětský den, oslavy slavného rodáka a podobně,“ vysvětluje specialistka na strategické plánování jabloneckého magistrátu Iva Jirmanová a dodává, že minimální částka na jeden projekt je 10 tis. korun, maximální se rovná částce přidělené dané čtvrti nebo nejvýše 100 tis. korunám.

Do června se na radnici sešlo 26 návrhů v celkové částce 1 774 tis. korun. Ty během prázdnin pracovníci magistrátu kontrolovali, u některých upravili rozpočty na reálnou hodnotu. „Kvůli nesplněným podmínkám nebyl vyřazen ani jeden projekt, chybějící podpisový arch byl u jednoho projektu doplněn. Přesto jich do dalšího kola postupuje třiadvacet,“ říká Jirmanová a upřesňuje, že jednu a tutéž věc navrhly nezávisle na sobě dvě skupiny. Jde o úpravu vyšlapané zkratky ze sídliště u nemocnice k Brandlu, kterou se chodí na tramvaj. Z toho je zřejmé, že úprava nezpevněné cesty je pro místní velmi důležitá. Potřeba obyvatel se však v tomto případě kryje s úmysly města. Na nezpevněnou cestu už má připravený projekt oddělení investiční výstavby, náklady se odhadují na 1,7 mil. korun. Stejně tak z hlasování vypadl návrh infobrány v Kokoníně, což by také řešilo město jako celek v celém Jablonci, nejen v Kokoníně.

Do hlasování, které proběhne v listopadu a prosinci, postoupilo tedy 23 projektů v celkové hodnotě 1,5 mil. korun.  Místní budou vybírat v každé čtvrti ty nejlepší a vítězné návrhy město v příštím roce zrealizuje. „Platí, že hlasovat mohou občané jen v lokalitách, kde bydlí – když mám trvalé bydliště ve Mšeně, hlasuji pouze o „mšenských“ projektech,“ upřesňuje Iva Jirmanová. Způsob prezentace projektů a začátek hlasování město oznámí prostřednictvím webových stránek a dalšími médii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…