Jablonec nad Nisou: Nový most vyrostl v ulici Pionýrů

18.12.2021 8:36 | Tisková zpráva

Most Pionýrů v Jablonci nad Nisou je znovu uvedený do provozu. Kvůli havarijnímu stavu bylo nutné starý zcela zbourat a na jeho místě stavbaři vytvořili most zcela nový. Práce trvaly čtyři měsíce a stály téměř čtyři miliony korun.

Jablonec nad Nisou: Nový most vyrostl v ulici Pionýrů
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Most Pionýrů přes Lužickou Nisu byl už v havarijním stavu a některým částem hrozilo zřícení, proto byl podepřený výdřevami a na minimum se snížila jeho tonáž. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
„Stav však byl už natolik kritický, že jsme se rozhodli most uzavřít, zdemolovat a vystavět zcela nový. Dílo jsme svěřili litoměřické specializované stavební společnosti a městskou kasu stálo 3,6 mil. korun včetně DPH,“ přibližuje náměstek primátora pro ekonomiku a správu majetku Milan Kouřil. 

Stavba byla bez výrazných komplikací a na začátku listopadu byl nový most uveden do režimu předčasného užívání. Aktuálně zhotovitel doladil poslední drobné nedodělky na zábradlí a osadil svislé dopravní značení.

„Původní most měl jednopolovou konstrukci se železobetonovou deskou s šesti ocelovými nosníky o světlosti 2,9 metru. Novou nosnou konstrukci tvoří rámový prefabrikát o světlosti 3 metry a světlé výšce 2 metry. Celková šířka nového mostu je 4 metry,“ popsal technické parametry Martin Černý, vedoucí oddělení správy komunikací jabloneckého magistrátu, a dodal, že čelní zdi, včetně navazujících křídel, jsou v koruně opatřené železobetonovou římsou o tloušťce 700 mm, do které je kotveno ocelové zábradlí se svislou výplní. Na vtoku i výtoku na čelní zdi navazují rovnoběžná zavěšená křídla a zároveň opěry, resp. stojky rámového prefabrikátu navazující stávající kamenná křídla, která jsou zároveň regulačními zdmi toku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Den plný koní, dětí, náročné práce i oslavy

20:27 Hustopeče: Den plný koní, dětí, náročné práce i oslavy

Jízdárny Centra volného času Pavučina se otevřely veřejnosti a místní ošetřovatelé i svěřenci předve…