Jablonec nad Nisou: O novém systému poplatků za odpad

01.09.2021 21:18 | Tisková zpráva

V Jablonci nad Nisou se od 1. ledna 2022 zásadně změní systém odpadového hospodářství, které jsou zakotvené v nové obecně závazné vyhlášce (OZV) Místní poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci.

Jablonec nad Nisou: O novém systému poplatků za odpad
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Prvotní informace dostali občané města společně s fakturou za likvidaci odpadu. Platnost dosavadních smluv končí k 31. prosinci 2021. Už teď je možné uzavírat smlouvy nové platné od 1. ledna příštího roku.

Jaké změny nás čekají?

Ohledně vývozu popelnic se pro občany vlastně nic nemění. Popelnice bude i nadále vyvážet společnost Severočeské komunální služby, s.r.o. Každý registrovaný plátce poplatku ale bude mít možnost si nově zvolit velikost popelnice a stanovit četnost vývozu tak, aby byl splněn minimální požadavek 60 l na občana za měsíc. „Doporučujeme všem, SVJ i majitelům nemovitostí, aby hned neměnili velikosti nádob a četnost svozu. Aby si vše nejprve vyhodnotili a až po určité době fungování nového systému začali se změnami. Rozhodně není třeba překotně měnit počty a četnost svozů hned, protože změny lze provádět kdykoli během roku,“ dodává ekonomický náměstek Milan Kouřil. 

Co s dosavadní smlouvou?

Její platnost končí 31. prosince 2021. Od 1. ledna 2022 je odkládání odpadů zpoplatněno místním poplatkem na základě nově uzavřené smlouvy. Případné úhrady na základě starých smluv po 1. 1. 2022 se budou vracet zpět jejich plátci, popř. se nebudou přijímat. Ceník i návod na registraci je na městském webu Nový systém poplatků za odpad - Jablonec nad Nisou

Důležité je třídit

Pokud netřídíme a odkládáme všechen svůj odpad do popelnic, potřebujeme jich více, objemnější a častěji vyvážené. A za to samozřejmě i víc zaplatíme. Proto kdo dosud netřídí, ač je to jeho zákonná povinnost, měl by s tím začít co nejdříve a co nejvíce.

Není vám to jasné? Ptejte se!

Problematika nového systému odpadového hospodářství je velmi složitá, proto magistrát pro občany připravil kontaktní e-mailovou adresu odpady@mestojablonec.cz, kam mohou své dotazy zasílat. Nejčastější z nich včetně odpovědí se pak objeví na webu města a v Jabloneckém měsíčníku.

Co je důvodem změn a jaký je jejich cíl?

Členské státy EU přechází od skládkování ke třídění, k recyklaci a k využití odpadových materiálů. Česká republika toto rozhodnutí zavádí do praxe změnou zákona o odpadech a zákona o místních poplatcích. Pro obce a města to znamená povinnost zrušit dosavadní způsob placení za likvidaci komunálního odpadu.

„V Jablonci jsme dosud platili za odvoz odpadu na základě smlouvy s městem, které zastupovaly Severočeské komunální služby, spol. s r.o. Nově od 1. 1. 2022 budeme platit za likvidaci odpadů na základě tzv. místního poplatku,“ říká Kouřil a dodává: „Cílem uvedených změn je, aby lidé co nejvíce snižovali množství svého směsného odpadu, a naopak co nejvíce třídili. Všichni máme společný zájem chránit životní prostředí. Navíc obce i občané mají ze zákona povinnost zvyšovat podíl tříděného odpadu.“

Kdo má povinnost se k místnímu poplatku registrovat?

Poplatek zavádí Jablonec obecně závaznou vyhláškou č. 4/2021 schválenou usnesením zastupitelstva města č. ZM/137/2021 přijatým dne 17. 6. 2021 a platnou od 1. 1. 2022. Podle ní je plátcem místního poplatku společenství vlastníků jednotek (SVJ) nebo vlastník nemovitosti. Plátce je povinen se k místnímu poplatku registrovat, a to nejpozději do konce letošního roku, kdy končí platnost dosavadních smluv, bez nové registrace se nebudou nádoby vyvážet.

„Dvacet let byl v Jablonci systém poplatků nastavený nespravedlivě, protože zvýhodňoval velké nádoby na úkor malých, a tak např. obyvatelé sídlišť s velkými kontejnery platili v přepočtu na 1 litr odpadu méně než majitelé domů s jednou popelnicí. To nová vyhláška narovná, protože všichni budou platit 0,80 korun za jeden litr odpadu,“ uzavírá náměstek Milan Kouřil.  

SPRÁVCE POPLATKU:

Magistrát města Jablonec nad Nisou, oddělení rozpočtu a poplatků

PLÁTCE POPLATKU:

a) společenství vlastníků jednotek, pokud pro dům vzniklo
b) vlastník nemovitosti  

KONTAKTNÍ MÍSTO:

V přízemí radnice v informačním středisku (ne turistické IC), v bývalých prostorách Městské galerie MY, je možné odevzdat vyplněné Ohlášení plátce poplatku. Vchod do kontaktního místa je z ulice Kamenná, nikoli přes vnitřní informační centrum radnice.

ÚŘEDNÍ HODINY kontaktního místa:

pondělí a středa:
8.00–11.30 a 12.30–17.00

úterý, čtvrtek, pátek:
8.00–11.30 a 12.30–14.00

V úřední dny (pondělí, středa) je možné využít i stávající pracoviště odpadů z boku radnice (bývalá vinotéka) vchod z ulice Kamenná.

KONTAKTY:

p. Hušková, e-mail: huskova@mestojablonec.cz, tel. 483 357 253
p. Dvořáková, e-mail: dvorakova@mestojablonec.cz, tel. 483 357 222

ZPŮSOB PODÁNÍ

Ohlášení plátce poplatku:

a) osobně na Magistrátu města Jablonce n. N. v nově zřízeném kontaktním místě;
b) písemně – doručit (zaslat) vyplněný a podepsaný formulář správci poplatku, obálku označit heslem ODPADY;
c) schránka umístěná před vchodem do budovy městské policie označenou nápisem KORESPONDENCE ODPADY. Schránka je k přístupná nepřetržitě.
d) datová schránka – ID: wufbr2a

Ceník podle velikosti sběrné nádoby a četnosti svozu je přílohou nové OZV č. 4/2021, která nabude platnosti 1. 1. 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…