Jablonec nad Nisou: Okna a fasáda jsou dárkem k 150. výročí města

27.02.2016 19:39

Od května do konce srpna se část jablonecké radnice zahalí do lešení. Na toto období je plánovaná obnova západní fasády a věže radnice i VI. etapa opravy a repase oken. Město tak ke svému 150. výročí dostane dárek za deset milionů korun.

Jablonec nad Nisou: Okna a fasáda jsou dárkem k 150. výročí města
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Při obnově fasády věže a západní strany radnice se vrátíme k autentickému materiálovému a barevnému řešení původní fasády z první třetiny 20. století. Současné nevhodné povrchové úpravy včetně nesoudržných jádrových omítek budou sejmuté a nahrazené novou, barevně sjednocenou vrstvou břízolitové škrábané omítky,“ říká náměstek primátora Lukáš Pleticha s tím, že předpokládaná cena obnovy je 7,5 milionů korun bez DPH.

Souběžně bude probíhat také VI. etapa repase oken, přičemž předpokládaná cena zakázky je 1,8 mil. Kč bez DPH. „Konkrétně se jedná o okna na věži, jejichž repasi a výměnu je nutné koordinovat se stavebními pracemi na obnově fasády,“ konstatuje Pleticha. Obnovou projde 48 věžních oken, z nichž 15 nahradí repliky.

Celkem by okna měla přijít na necelé dva miliony

Dalších 14 oken určených k opravě jsou tzv. americká ve 2. patře západní strany radnice, která jsou atypická a mají různé rozměry. „Jsou dvoukřídlá, vertikálně posuvná a v současné době v havarijním stavu - netěsní, nelze je otevírat, takže není možné větrat a čistit je,“ vysvětluje Zuzana Bencová z oddělení investiční výstavby a připomíná, že právě pro jejich atypičnost nechalo oddělení ve spolupráci s památkáři a projektantem připravit jiný, tvarově podobný typ oken s odlišným způsobem otevírání a firma Antikhaus, s.r.o., loni dvě vyrobila na zkoušku. Po dobré zkušenosti letos vyrobí i zbylých 14. Celkem by americká okna měla přijít na necelé dva miliony korun.

Jablonci přidělilo Ministerstvo kultury v letošním roce částku 1 435 tisíc korun z fondu na obnovu památek. O přidělení dotace z alokované částky budou jablonečtí zastupitelé rozhodovat v březnu tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …