Jablonec nad Nisou: Pohled do nitra všestranného umělce

27.10.2021 10:58 | Tisková zpráva

Více než 50 tis. korun poskytne ze svého rozpočtu statutární město Jablonec nad Nisou spolku Klub ART Jablonec, z.s. Ten peníze využije na vydání publikace Jan Krajník: Uštkla mě zmije – Jedinečný pohled do nitra všestranného umělce. Půjde o představení dosud nevydané tvorby z Krajníkovy pozůstalosti.

Jablonec nad Nisou: Pohled do nitra všestranného umělce
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

O poskytnutí dotace požádal Klub ART Jablonec, z.s., na konci letošního září. „Spolek požádal o 54 tisíc korun na vydání publikace Jan Krajník: Uštkla mě zmije – Jedinečný pohled do nitra všestranného umělce,“ vysvětluje náměstek jabloneckého primátora David Mánek s tím, že žadatel několik let úzce spolupracoval s Janem Krajníkem zejména v oblasti hudební – konkrétně s hudebními skupinami NAUTICA a ERIDU. „Projekt chce prezentovat nevydanou uměleckou tvorbu hudební, literární a výtvarnou z Krajníkovy pozůstalosti,“ dodává Mánek.

Celý projekt je rozdělený do dvou etap a let. V chystané publikaci se objeví Krajníkova výtvarná díla, texty a autorské hudební práce, počítá se také s vydáním básnické sbírky. V plánu je i CD s nevydanými studiovými nahrávkami.

Jan Krajník učil hru na kytaru v jablonecké ZUŠ, publikoval svou metodiku hry (Kytara základní přehled), skládal a vydával klasické a bluesové skladby (např. Simply blues, La Nautica, Melodie na cestu, Noci nad Alhambrou, Katalánské příběhy a další), rád maloval, fotil, cestoval, hodně četl, psal povídky a krátké filozofické texty a glosy. Působil v orchestrech Ladislava Bareše, Rudy Janovského i v orchestru Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Založil kapely Mandragora (1992), Eridu (2009) a Nautica (2010). Poslední deska, kterou stihl ještě letos v lednu vydat, je deska kapely ERIDU Sound of Blood – ve stejnojmenné písni Sound of Blood je slyšet tlukot jeho srdce. Zemřel 26. dubna 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …