Jablonec nad Nisou: Připomínkovat a namítat návrh územního plánu lze do 14. října

12.10.2015 13:00

Nový jablonecký územní plán by měl být vydaný nejpozději v květnu 2017. Jeho návrh prošel veřejným projednáváním 7. října a předcházely mu čtyři informativní besedy, z nichž každá se věnovala podrobně jedné části města. K tomuto dokumentu je ještě do 14. října možné podávat námitky a připomínky.

Jablonec nad Nisou: Připomínkovat a namítat návrh územního plánu lze do 14. října
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Ve středu 7. října proběhlo ve velké zasedací místnosti jabloneckého magistrátu veřejné projednávání návrhu územního plánu (ÚP) včetně vyhodnocení vlivu na udržitelný rozvoj území. „Nejčastěji se zde zmiňovala demografická prognóza v návaznosti na vymezení rozvojových ploch, problematika územních studií a regulačních plánů, Západní tangenta i její novější varianta zvaná Západní obchvat, Jižní obchvat, výstup Pod Baštou a průmyslové plochy v Lukášově,“ vypočítává některé z témat projednávání náměstek primátora a pověřený zastupitel Lukáš Pleticha.

Další očekávaný postup přípravy nového územního plánu vyplyne z výsledků tohoto projednávání a vyhodnocení stanovisek, námitek a připomínek. „Připomínky může uplatnit každý, a to do sedmi dnů od veřejného projednání, tedy do středy 14. října. Oproti tomu námitky může ve stejné lhůtě uplatnit pouze vlastník pozemků a staveb dotčených návrhem řešení, oprávněný investor a zástupce veřejnosti,“ vysvětluje Michaela Smrčková, vedoucí oddělení územního plánování. Připomínky a námitky je třeba podávat písemnou formou, a to na formuláři, který je k dispozici na webových stránkách města v sekci Územní plánování, v článku Nový územní plán, a adresovat je na oddělení územního plánování (1. patro v budově radnice).

„V případě nepodstatných úprav bude zpracovaný návrh rozhodnutí o námitkách a návrh vypořádání připomínek jak ke konceptu řešení, tak k jeho návrhu. Tento materiál pak posoudí dotčené orgány a krajský úřad. Spolu s ostatními schvalovacími materiály jej poté projednají zastupitelé a rozhodnou jak o námitkách, tak o vydání ÚP,“ nastiňuje další průběh Smrčková a pokračuje: „V případě podstatné úpravy, jakou je zapracování nových zastavitelných ploch, změna koncepce apod., by došlo k  vložení další etapy do procesu pořizování a tou by bylo opakované veřejné projednání.“ 

Nové požadavky v územním plánu

Součástí veřejného projednání návrhu Územního plánu Jablonec nad Nisou je i Vyhodnocení vlivů ÚP na udržitelný rozvoj území. „To bylo zpracované pro celé území Jablonce nad Nisou a projednané už při konceptu územního plánu. Ve středu jsme veřejnosti předložili jeho doplnění, a to ve vztahu k novým záměrům v území,“ konstatoval náměstek Pleticha. Těmi novými záměry byla letošní druhá úprava návrhu ÚP, která vycházela z požadavků nového politického vedení města a týkala se zejména oblasti veřejné dopravní a technické infrastruktury, konkrétně prodloužení tramvajové trati do centra, vymezení dopravního koridoru pro tzv. Výstup Pod Baštou, vymezení koridoru územní rezervy pro tzv. Západní obchvat a vymezení koridoru územní rezervy pro variantu odkanalizování místní části Kokonín na čističku odpadních vod v Rychnově u Jablonce nad Nisou.

Průběh přípravy územního plánu

Město pracuje na přípravě nového územního plánu od roku 2009. Na projekt Zpracování nového územního plánu Jablonec nad Nisou získal Jablonec v únoru 2011 čtyřmilionovou dotaci z EU a ČR v rámci Integrovaného operačního programu.  V létě téhož roku prošel koncept územního plánu včetně vyhodnocování vlivů na udržitelný rozvoj území čtyřmi informativními besedami s občany v územně omezených lokalitách a celý proces vyvrcholil veřejným projednáním v Eurocentru. V lednu 2012 schválili zastupitelé pokyny pro zpracování návrhu ÚP. V listopadu téhož roku při společném jednání posuzovaly návrh jabloneckého územního plánu dotčené orgány a krajský úřad, a právě z tohoto posouzení vzešly první úpravy návrhu pro veřejné projednání. Druhá úprava z tohoto roku se týkala oblasti veřejné dopravní a technické infrastruktury.

Nový územní plán - Jablonec nad Nisou na webu města – formulář pro podání připomínek.

Projekt "Zpracování nového územního plánu Jablonec nad Nisou" je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj a Ministerstva pro místní rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…