Jablonec nad Nisou: První týdny fungování potvrzují význam K-centra

17.06.2021 18:35

K-centrum Liberec a Jablonec nad Nisou má za sebou první týdny práce v nově otevřeném detašovaném pracovišti v jablonecké Střelecké ulici. Od 3. května, kdy se pracoviště otevřelo pro klienty z města a okolí, převažují jen pozitivní zkušenosti.

Jablonec nad Nisou: První týdny fungování potvrzují význam K-centra
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Dlouhodobě jsme vnímali narůstající potřebu zajistit adiktologické sociální služby přímo u nás v Jablonci. Několik let jsme pozorovali zvyšující se počet klientů z Jablonce a okolí, kteří byli nucení dojíždět do K-centra v Liberci, kde tvořili až 25 % klientely. Přivítal jsem, že se nám nakonec podařilo prosadit záměr přiblížit tyto služby do Jablonce. Je třeba si uvědomit, že jde především o způsob ochrany společnosti, protože tím snižujeme v našem regionu počet lidí se závislostmi a všechny s tím spojené negativní jevy. Koneckonců i zákon nám ukládá tyto služby v místě poskytovat,“ vysvětluje význam zařízení pro Jablonec náměstek primátora pro sociální oblast David Mánek.

„Zpočátku jsme čelili obavám místních a jejich zkresleným představám, že jsme jakýmsi útočištěm pro bezdomovce a narkomany a že naše činnost je převážně zaměřená na výměnu jehel. To by bylo samozřejmě velké nepochopení reality a cílů naší každodenní práce,“ hodnotí první týdny v jabloneckém působišti vedoucí zdejšího K-centra Jana A. Koudelková a pokračuje: „V celoevropském srovnání patříme k absolutní špičce v prevenci a léčně závislostí, kterou naši klienti mají možnost využívat zdarma. Často tak pro ně znamenáme poslední šanci. Odhaduji, že minimálně dvě třetiny z nich vyhlíží jako spořádaní lidé, kteří studují, chodí do práce a svoji závislost, ať už je v jakékoli fázi, chtějí aktivně řešit. Nezřídka přicházejí na konzultace i se svými blízkými a z mnoha důvodů nestojí o pozornost okolí.“

Podle Koudelkové se K-centrum stará i o klienty přicházející ze squatů nebo o ty s problematičtějším jednáním. „I ti k nám přicházejí cíleně a bez úmyslu dělat problémy. Pro ně máme v K-centru vyhrazené jiné prostory i časy návštěv. Společně s městskou policií monitorujeme vstup do zařízení, pod kamerou jsou i vnitřní služební prostory, 2x denně kontrolujeme pořádek v bezprostředním okolí. Velmi nám záleží na tom, jak nás naši sousedé vnímají,“ připomíná vedoucí K-centra s tím, že o přínosu své práce i běžné veřejnosti se přesvědčili například při jabloneckém veřejném testování na infekční nemoci z vlastní sanitky: „K našemu překvapení až dvě třetiny lidí, kteří projevili zájem o anonymní test na HIV, syfilis nebo hepatitis, nebyli naši klienti, ale tzv. normální lidé,” dodává Koudelková.

Jablonecké K-centrum je nízkoprahové sociální zařízení. Zdarma a anonymně poskytuje ambulantní širokospektrou adiktologickou službu klientům starším 15 let ohrožených závislostí na užívání návykových látek (včetně alkoholu), patologickým hráčům, ale i jejich rodinným příslušníkům a blízkým osobám. Je držitelem platného Certifikátu odborné způsobilosti Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Jeho tým tvoří lidé s náročným psychoterapeutickým výcvikem. Otevřené je v pondělí, středu a pátek od 9 do 16.30 hodin, celý týden běží souběžně terénní program.

Více ZDE

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …