Jablonec nad Nisou: Srnčí důl je unikátní areál s velkým potenciálem

16.12.2021 9:18 | Tisková zpráva

Na jaře 2022 opraví statutární město Jablonec nad Nisou poškozenou část areálu Srnčí důl, k financování použije peníze z pojistného. Projektová příprava a opravy vyjdou na necelých 200 tis. korun. Novinkou příštího roku v Srnčím dole bude obnovená tůň ve starém lomu, která bude součástí projektu na zadržení vody v krajině a rozšíření relaxačních zón v areálu. Tůň obnoví město ve spolupráci se spolkem Milujeme Jizerky.

Jablonec nad Nisou: Srnčí důl je unikátní areál s velkým potenciálem
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Letos v červenci přinesly mohutné přívalové deště do Jablonce nad Nisou rozsáhlé škody. Pohromě neunikl ani přírodní sportovní areál Srnčí důl, kde proudy vody vymlely část příjezdové cesty ke spodnímu dílu sportoviště a podepsaly se i na běžeckém oválu. „Požádali jsme o plnění pojistné události a byli úspěšní. Získali jsme tak na potřebné opravy 200 tisíc korun,“ sděluje Štěpánka Gaislerová, vedoucí oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu.

„Srnčí důl nám rozhodně není lhostejný a vnímáme ho jako nesmírně cennou volnočasovou zónu v nenahraditelném přírodním prostředí. Proto mě velmi těší, že můžeme opravit vodou poškozená místa,“ souhlasí náměstek pro oblast humanitní David Mánek.

Jablonec má v současné chvíli už zasmluvněnou opravu oválu a cesty v Srnčím dole, které se budou realizovat na jaře příštího roku. Práce vyjdou na 112 tis. korun, dalších 60 tisíc bude stát projektová dokumentace opravy příčné přístupové cesty pro pěší. „I tento krok již máme zasmluvněný opět s dodáním na jaře 2022, pochopitelně budeme rádi, když se vše uskuteční co nejdříve,“ dodává Gaislerová.

Nejen opravy však unikátní přírodní areál v příštím roce čekají. Dlouhodobě zanedbaný Srnčí důl by se měl v následujících letech změnit vybudováním souboru vodozádržných opatření, jako jsou tůně, odtokové kanály a jámy. Srnčímu dolu zůstane přírodní ráz, obnoví se přístupové cesty a v plánu je také vytvoření relaxační zóny pro všechny návštěvníky. S iniciativou přichází město Jablonec ve spolupráci se spolkem Milujeme Jizerky. Startovním projektem bude obnova tůně v přilehlém starém lomu. „Zadržování vody v krajině je v současné době velmi diskutované celospolečenské téma a my společně s nadšenci ze spolku Milujeme Jizerky chceme v tomto směru přidat ruku k dílu,“ konstatuje náměstek Mánek. „Jsme nadšení, že na celém projektu můžeme spolupracovat s městem Jablonec, které nám vyšlo vstříc a pro celý plán se s námi nadchlo,“ doplňuje Daniel Honzig, spoluzakladatel spolku Milujeme Jizerky.

Spolupráci se spolkem město zahájilo už letos v létě. Tehdy v Srnčím dole vzniklo discgolfové hřiště, které si ihned našlo své příznivce a hojně se využívá. „Je fajn, že discgolf je možné hrát i v zimě. Zkrátka, přírodní areál skýtá velký potenciál a byla by škoda nesnažit se ho postupně zvelebovat a navracet do něj stále více život,“ shrnul aktuální novinky související s republikovým unikátem mezi sportovišti náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…