Jablonec nad Nisou: Stěnu u přehrady zdobí nové graffiti

06.07.2019 9:40

Tenisová zeď mezi druhým a třetím hřištěm u přehrady Mšeno dostane novou tvář. Bude se z ní usmívat dětský motiv chobotnice se třemi hrníčky, které symbolizují rozdělení nádrže. Nové výtvarné ztvárnění zdi zadalo město na základě protestu proti původnímu motivu. Realizace bude hotová do konce týdne, město pak zeď vyjme z legálních ploch pro graffiti.

Jablonec nad Nisou: Stěnu u přehrady zdobí nové graffiti
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Zeď mezi tenisovými kurty byla jednou ze schválených legálních ploch pro graffiti od roku 2018. Loni před prázdninami však zdejší obyvatelka zaslala na magistrát nesouhlas s vyobrazením na ní. „Tvorba na této zdi je pobuřující, agresivní, nevhodně působící a pokleslá,“ píše se ve stížnosti, kterou podpořilo ještě několik dalších obyvatel Mšena.

Následovala jednání s občany i sprejerskou komunitou, z nichž vzešlo rozhodnutí existující motiv přemalovat vhodnějším a plochu vyjmout z těch legálních. „Do konce tohoto týdne se proto na sporné zdi objeví veselá chobotnička se třemi hrníčky, jež symbolizují tři jablonecké přehrady. Motiv odsouhlasili radní i velká část veřejnosti. Jakmile bude obrázek hotový, umístíme na něj cedulku s upozorněním, že plocha dále nepatří k legálním plochám pro graffiti,“ konstatuje náměstek pro oblast humanitní a sociální David Mánek a dodává, že poničení chobotnice bude město vnímat jako poškození svého majetku, neboť na novou úpravu zdi vynaloží 25 tis. korun, a pachatel bude i podle toho potrestán.

„Vím, že ne všichni berou sprejerství jako součást street artu, ale dle mého názoru to tak je. Podmínkou graffiti na legálních plochách je, že sprejeři sice nemusí své návrhy nechávat předem na magistrátě schvalovat, ale motiv nesmí mít rasistický podtext a nebude obsahovat vulgarismy,“ vysvětluje Mánek.

Jablonec nad Nisou se v roce 2016 připojil k 55 českým a moravským městům, která legální plochy pro graffiti na svém území povolují. Od příštího týdne budou ve městě legální plochy v ulici Polní (u Abecedy), betonová zeď z ulice U Nisy (myší díra), plocha podél ulice Harrachovská (u OBI) a cedulkami označené tenisové zdi u přehrady. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…