Jablonec nad Nisou: Úsporná LED svítidla ozáří část centra a Mšeno

15.04.2024 13:03 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou pokračuje v rekonstrukci veřejného osvětlení a výměně výbojek za ledková svítidla. Tentokrát se soustředí na oblast centra města a Mšena, zakázka vyjde městskou pokladnu na téměř 6,5 mil. korun včetně DPH.

Jablonec nad Nisou: Úsporná LED svítidla ozáří část centra a Mšeno
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Město požádalo, stejně jako na předešlé dva projekty, o dotaci z Národního plánu obnovy v objemu 5,1 mil. korun a hotovo by mělo být letos v říjnu.

Rekonstrukci veřejného osvětlení bude ve Mšeně provádět firma ELTRASTAV, s. r. o., která vyšla z výběrového řízení s cenovou nabídkou 6 444 tis. korun včetně DPH. „Rozpočet, který vybraný dodavatel předložil, je o téměř 337 tis. korun bez DPH nižší oproti předpokládané ceně projektu,“ konstatuje jablonecký náměstek pro správu majetku Petr Roubíček a pokračuje: „Celkem půjde o výměnu 584 nových svítidel typu LED a 17 stožárů. Tím se bude zvyšovat úspora elektrické energie o zhruba 78 %.“

V Jablonci nad Nisou je celkem 6394 svítidel, z nichž je už 5108 vyměněných za LED, do konce roku by mělo být vyměněných celkem 5400 svítidel za nová úsporná. Veřejné osvětlení je v provozu 4100 hodin ročně, zatímco v roce 2020 byla spotřeba 2 965 685 kWh, v roce 2023 už spotřeba poklesla na 2 132 972 KWh. „Za rok 2023 město zaplatilo na zálohách na elektrickou energii 20,3 mil. Kč, vratka z vyúčtování byla 10,9 mil. Kč, čili skutečné náklady za elektrickou energii spotřebovanou ve veřejným osvětlení za rok 2023 byly ve výši 9,4 mil. Kč,“ uvádí vedoucí odboru technického Pavel Kozák.

Na modernizaci veřejného osvětlení pracuje město už od roku 2019. „Původní projektová dokumentace byla rozpracovaná na deset let, podařilo se ji však přepracovat, rozdělit do čtyř částí a zkrátit tak dobu realizace do roku 2025,“ konstatuje náměstek Roubíček s tím, že projekt v centru a Mšeně je už třetí v pořadí. První z nich řešil rekonstrukci osvětlení podél hlavních tahů, druhý se týkal lokality Kokonín a Vrkoslavice. V současné době je v přípravách i část poslední. Podle odborníků je v postupu rekonstrukce veřejného osvětlení a výměny svítidel za úsporné LED Jablonec nad Nisou v čele měst stejné velikosti.

Oddělení dotací jabloneckého magistrátu se podařilo získat evropské dotace na všechny tři projekty. „Dle podmínek výzvy činí dotace 30 Kč na jednu ušetřenou KWh, a tak na první projekt město získalo dotaci ve výši 8,2 mil. Kč, na druhý 4,8 mil. Kč a na třetí máme alokovanou částku 5,1 mil. Kč,“ říká vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová.

Veřejné osvětlení v Jablonci nad Nisou spravují technické služby (TSJ), za provoz a údržbu na základě smlouvy s TSJ zaplatilo město loni cca 8,4 mil. Kč, výměna svítidel, sloupů atd., kterou během loňského roku TSJ provedly, přišla na 1,4 mil. Kč.

Projekt Rekonstrukce veřejného osvětlení v Jablonci nad Nisou – lokalita Centrum a Mšeno je realizován za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a finanční podpory Evropské unie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…