Jablonec nad Nisou: Za použití pyrotechniky je možná desetitisícová pokuta

28.12.2021 13:29 | Tisková zpráva

Od loňského roku platí v Jablonci nad Nisou obecně závazná vyhláška (OZV) o regulaci používání zábavní pyrotechniky a lampionů štěstí na území města. OZV zakazuje používání zábavní pyrotechniky v Jablonci, jedinou výjimkou je silvestrovská noc od 18 hodin 31. prosince do 2 hodin ráno na Nový rok. Přesto jen od začátku prosince řešili strážníci jabloneckého městské policie (MP) osm případů spojených právě s pyrotechnikou a jejím používáním.

Jablonec nad Nisou: Za použití pyrotechniky je možná desetitisícová pokuta
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Dvakrát strážníci řešili nezletilé zloděje, kteří si odnesli pyrotechniku z obchodu bez placení, poté hlášení o používání pyrotechniky přes zákaz obecně závazné vyhlášky, jednou strážníci přestupce pokutovali na místě, druhého provinilce MP oznámila správnímu orgánu, jelikož s postihem na místě nesouhlasil,“ jmenuje některé z případů Michal Švarc, ředitel MP Jablonec nad Nisou. Podle jeho dalších slov se třikrát strážníkům nepodařilo ohlášení o používání zábavní pyrotechniky potvrdit, v jednom případě pak dohledali prodejce, který pyrotechniku prodával dětem. „V souvislosti se zvýšeným používáním zábavní pyrotechniky upozorňujeme, že městská policie se bude této problematice i nadále věnovat,“ tvrdí ředitel Švarc.

Strážník může za porušení platné OZV udělit na místě pokutu až do výše 10 tis. Kč, správní orgán pak může jít až na částku 100 tis. korun. „Zároveň žádáme občany, když oznamují používání pyrotechniky, o uvedení co nejpřesnějšího popisu protiprávního jednání i popisu pachatele, aby městská policie mohla úspěšně zakročit. K jednoznačnému prokázání je posléze důležité i svědectví, protože za přítomnosti strážníků nikdo zpravidla zábavní pyrotechniku nepoužívá a OZV neporušuje,“ apeluje na veřejnost Michal Švarc.

Celoročně pak vyhláška zakazuje vypouštění tzv. lampionů štěstí, které sice nepatří do pyrotechnických výrobků, jsou však častým původcem požárů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

16:31 Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

Posledních sedm týdnů mají Přerované na to, aby zaplatili poplatek za odpad, který pro letošní rok č…