Jablonec nad Nisou hledá novou firmu k nakládání s odpadem

11.08.2020 16:43

Statutární město Jablonec nad Nisou vyhlásilo výběrové řízení na nového dodavatele svozu komunálního odpadu. Lhůta k podávání nabídek končí 29. září 2020.

Jablonec nad Nisou hledá novou firmu k nakládání s odpadem
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Zastaralou smlouvu se společností Severočeské komunální služby, s.r.o. (SKS), která dosud odpad pro město svážela, Jablonec vypověděl po 25 letech. Hlavním důvodem byla nová legislativa o veřejných zakázkách, vyžadující takto významné ekonomické činnosti obcí a měst soutěžit ve výběrovém řízení, a zároveň i nový zákon o odpadovém hospodářství, mající platit od začátku příštího roku.

O vypovězení dlouholeté smlouvy s SKS, s.r.o., rozhodli jablonečtí radní loni v prosinci. Smlouvu uzavřenou v roce 1995 s roční výpovědní lhůtou město vypovědělo na konci minulého roku. „Hlavním důvodem k výpovědi byl fakt, že smlouva s SKS, s.r.o., z roku 1995 s mnoha dodatky byla překonaná, a že od roku 2021 by měla začít platit nová legislativa o odpadovém hospodářství, která přinese množství změn. S novým dodavatelem vzešlým ze soutěže se od 1. ledna 2021 změní také systém plateb za komunální odpad v Jablonci nad Nisou,“ konstatuje ekonomický náměstek Milan Kouřil.

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Předmětem veřejné zakázky bude zejména zajištění sběru, svozu, využití či odstranění směsného komunálního odpadu a jeho využitelných (papír, plasty, nápojové kartony, sklo, kovy) či nebezpečných složek, objemného odpadu, biologicky rozložitelného komunálního odpadu, jedlých olejů a tuků i zajištění dalších souvisejících činností.

Zadávací řízení Jablonec zahájil ve čtvrtek 6. srpna. „Od pondělí 10. srpna je soutěž zveřejněná ve Věstníku veřejných zakázek a nabídky je možné podávat v elektronické podobě prostřednictvím Národního elektronického nástroje do 29. září 2020 do 10 hodin,“ říká Soňa Černá z oddělení právního a veřejných zakázek jabloneckého magistrátu.

Zadávacímu řízení předcházelo vyhlášení předběžných tržních konzultací k plánované veřejné zakázce Nakládání s komunálními odpady ve městě Jablonec nad Nisou, kam se zájemci mohli hlásit do konce května. „K vyhlášení předběžných tržních konzultací jsme přistoupili proto, aby nová veřejná zakázka byla už z pohledu zadávací dokumentace vypracovaná s maximální důsledností a efektivitou,“ uvádí náměstek Kouřil s tím, že k předběžným tržním konzultacím byly vyzvány všechny významné regionální svozové společnosti.

Od roku 2021 by měla začít platit nová legislativa o odpadovém hospodářství. Ta přinese množství změn, kromě jiného také zvýšení poplatku za ukládání směsného komunálního odpadu a pro obce možnost více motivovat občany ke třídění. S novým dodavatelem vzešlým ze soutěže se pak od 1. 1. 2021 pro jablonecké občany změní také systém plateb za komunální odpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…