Jablonec nad Nisou přispívá tisícovkou na školné v soukromých zařízeních

04.06.2021 16:43

Tisícikorunový měsíční příspěvek na školné v soukromém zařízení mohou získat v Jablonci nad Nisou rodiny na děti, které kvůli nízkému věku nebo zdravotnímu omezení nemohly být přijaté do městem zřizované školky.

Jablonec nad Nisou přispívá tisícovkou na školné v soukromých zařízeních
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Tento příspěvek v rámci prorodinné politiky poskytuje statutární město už od roku 2014, v roce 2021 vyčerpaly rodiny podporu ve výši 49 tis. korun. „Podpora je určená na děti od dvou let, které mají alespoň s jedním rodičem trvalé bydliště v Jablonci nad Nisou, oba rodiče doloží potvrzení o zaměstnání a dítě splní docházku min. 80 hodin za měsíc,“ říká náměstek pro oblast humanitní David Mánek s tím, že podporu mohou využít také rodiny, jejichž dítě má zdravotní omezení bránící přijetí do běžné MŠ. „Soukromá zařízení nabízejí nadstandardní služby v podobě malých kolektivů a individuálnější péče,“ dodává náměstek.

Soukromé subjekty v podstatě suplují roli jeslí, jsou však flexibilnější v přijímání dětí během školního roku a rodiče se tak mohou vrátit do zaměstnání kdykoli. „Pomáhají rovněž řešit situaci rodinám, které se do města přistěhují v průběhu školního roku a v MŠ už nenajdou volné místo,“ připomíná Zdeňka Květová, vedoucí oddělení školství jabloneckého magistrátu.

V letošním městském rozpočtu je na tento druh podpory alokovaná částka 284 tis. Kč, ze které bylo za prvních pět měsíců vyčerpáno 49 tis. Kč. „Čerpání letos ovlivnil nouzový stav, protože registrované soukromé subjekty byly v březnu a dubnu zavřené,“ konstatuje Mánek a pokračuje: „Příspěvek město poskytuje prostřednictvím zaregistrovaného soukromého subjektu, jenž rodičům sníží poplatek za své služby.“

Jablonec nad Nisou zaregistruje soukromý subjekt poskytující výchovně-vzdělávací služby pro děti od 2 do 5 let, jestliže působí na území města, má charakter soukromé školky (kromě firemní) nebo dětské skupiny, splňuje základní standardy a doloží oprávněnost podnikání včetně výpisu z rejstříku trestů, provozního řádu a ceníku. Příspěvek pak město poskytne na dítě od 2 do 5 let, které má alespoň s jedním rodičem trvalý pobyt v Jablonci nad Nisou a navštěvuje soukromou školku min. 80 hod. měsíčně. Rodiče nesmí mít vůči město žádný dluh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…