Šedé nádoby jsou ve všech pěti jabloneckých sběrných dvorech – na Proseči i v ulicích Smetanově, Belgické, Želivského a Dalešické – a Jablonečané tak mohou odevzdat oleje a tuky, které zbydou po smažení, fritování apod. „Zbytky olejů a tuků je nejprve nutné slít do nějaké plastové nádoby s těsnícím uzávěrem, ideálně do PET lahve, které se pak do nádob odloží,“ říká Barbora Šnytrová, pověřená vedoucí oddělení správy místního hospodářství jabloneckého magistrátu, a upozorňuje: „Do nádob nepatří minerální oleje - motorové, převodové či hydraulické - maziva a kapaliny. Ty se odevzdávají jako nebezpečný odpad ve sběrném dvoře ve Smetanově ulici nebo při ambulantních svozech.“
Proč separovat jedlé oleje a tuky
Vylévání olejů ze smažení a tuků do WC, výlevek a dřezů přispívá k havarijnímu stavu kanalizace. Ve vychladlých odpadních vodách se totiž tuky srazí a ucpávají domovní odpady. Kombinací nečistot z mytí, kde jsou zbytky jídel, tuky, cukry apod., praní a splaškových vod vzniká v kanalizaci příznivé prostředí pro korozi stěn kanalizačního potrubí. „Separací potravinářských olejů a tuků prodlužíme životnost odpadních potrubních systémů v našich domech i ve městě,“ připomíná Barbora Šnytrová a vyzývá Jablonečany: „Nevylévejte potravinářské oleje do odpadu ani do volné přírody, ale odneste je do speciálních nádob ve sběrných dvorech, aby mohly být ekologicky zlikvidovány. Pomůžete tak chránit přírodu.“
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV