Jablonec nad Nisou zlikviduje sinice ultrazvukem

01.08.2019 10:51

Přes 300 tisíc korun uvolní Jablonec ze svého rozpočtu na likvidaci sinic ve vodní nádrži Mšeno. Ta proběhne metodou ultrazvuku v průběhu srpna, aby se tak prodloužila koupací sezóna.

Jablonec nad Nisou zlikviduje sinice ultrazvukem
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Město Jablonec nad Nisou uzavře smlouvu s libereckou společností Photon Water Technology, s. r. o. (PWT), na umístění dvou jednotek nízko výkonného rezonančního ultrazvuku, které sníží množství sinic v jablonecké přehradě a prodlouží tak koupací období. Rozhodla o tom mimořádná rada města na svém jednání ve středu 31. července. K instalaci je třeba ještě souhlas Povodí Labe, s. p., a Českého rybářského svazu. Za umístění dvojice zařízení město zaplatí 340 tisíc korun včetně monitoringu vody.

„Eliminace sinic a řas prostřednictvím ultrazvukového vysílače je metoda šetrná k životnímu prostředí, bezpečná pro ryby i ostatní vodní organizmy a nezpůsobuje únik toxinů do vody. Podle informaci společnosti PWT je ultrazvuk funkční na většinu typů sinic, řas a rozsivek i na prevenci vzniku biofilmu,“ konstatuje náměstek primátora Jakub Chuchlík.

Rozloha první nádrže jablonecké přehrady je 27 ha. Na pokrytí celé vodní plochy firma PWT použije dvě ultrazvuková zařízení s účinností na sinice i zelené řasy. Umístění ultrazvukové technologie je plánované tak, aby vliv ultrazvuku na zelené řasy i sinice překrýval pláže přehrady. „Ultrazvukový vysílač bude ponořený cca 30 cm pod vodní hladinou na plovákovém nosiči s fotovoltaickou jednotkou a ukotvený ocelovým lanem s betonovou kotvou,“ popisuje náměstek Chuchlík s tím, že se zařízení objeví na hladině do dvou týdnů po podpisu smlouvy a zůstanou do konce září.

Pro likvidaci sinic se jablonecká radnice rozhodla, když měření kvality vody v přehradě v polovině července ukázala 37 – 38 000 buněk v jednom mililitru vody. Horké počasí pak nahrávalo faktu, že množství sinic bude stoupat. Aktuálně je na dvou informačních tabulích u přehrady poblíž odběrových míst U Kiosku a U Prutu i na webu krajské hygienické stanice (ZDE) u vodní nádrže Mšeno oranžový smajlík.

Se sinicemi se Jablonec poprvé potýkal v roce 2008, dočasný zákaz koupání platil v přehradě loni na konci srpna. Tehdy překročilo množství sinic limit, kdy už hrozí akutní poškození zdraví. U Kiosku tehdy hygienici naměřili 430 300 buněk/ml a na pláží U Prutu 480 900 buněk/ml, tzn. v obou případech překročila jakost vody limit III. stupně.

Princip eliminace pomocí ultrazvukového vysílače:

  • sinic
    Sinice pociťují ultrazvukové vibrace jako turbulence vody, a nikoliv jako fyzikální nebo chemické změny. Ultrazvuk způsobuje popraskání plynných měchýřků sinic, jehož důsledkem je, že se buňky potopí, klesnou na dno, kde je nedostatek světla. Zpomalí se jejich růst a úplně se zastaví reprodukce.
  • řas
    Ultrazvuk poruší vnitřní plazmatickou membránu, která se oddělí od vnitřní strany buněčné stěny zelených řas. Tím dojde k přerušení průniku živin do buněk a odpadních látek ven z nich. Zelené řasy pomalu odumírají. Jakmile je plazmatická membrána odtržena od vnitřní stěny buněk, nejsou schopné udržovat vnitřní tlak a napadají je bakterie, které je ničí zevnitř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…