Jarní slavnost cibulovin představila květinovou směs "Mladá Boleslav"

29.04.2023 16:29 | Tisková zpráva

Město Mladá Boleslav ve spolupráci se společnostmi Verver Export a Floravil s.r.o. připravilo celodenní odborný seminář s názvem Jarní slavnost cibulovin. Jejím cílem bylo pozvaným pracovníkům představit možnosti pěstování cibulovin ve veřejném prostoru, systém spolupráce městské samosprávy s pěstiteli a distributory a způsob péče o cibuloviny.

Jarní slavnost cibulovin představila květinovou směs "Mladá Boleslav"
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Součásti programu byla pěší exkurze na vybraná místa ve městě, kde se účastníci přímo na záhonech mohli seznámit s konkrétní květinovou výsadbou. Vyvrcholením Jarních slavností cibulovin byl křest květinové směsi "Mladá Boleslav", která bude pod tímto názvem uvedena v prodejním katalogu.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28133 lidí

Jarních slavností cibulovin se účasnilo 120 pracovníků měst a firem, se kterými městské samosprávy spolupracují. Přednášky, semináře a prezentace pěstitelů probíhaly na velkém sále Domu kultury. Exkurze v terénu se konaly u květinových záhonů v Havelském parku, na náměstí Míru, na Komenského náměstí a v parku Vstaviště. Účastníci také mohli zhlédnout ukázku strojního sázení lilií do záhonu. Samotný křest květinové směsi "Mladá Boleslav" se konal na prostranství mezi městským divadlem a sokolovnou, kde je tato směs vysazena.

Již na podzim roku 2022 bylo ve městě na několika místech strojově a i ručně vysázeno několik druhu tulipánů a narcisů a jejich směsí a také na dvou místech směsi trvalek a cibulovin. Směsi cibulovin kvetou po dobu 6 týdnů a vydrží na lokalitě až 7 let. Díky nim se v místě výsadby zvýší biodiverzita, cibuloviny nabídnou potravu hmyzu brzy na jaře a další výhodou je, že nevyžadují prakticky žádnou náročnou údržbu. Město Mladá Boleslav pečuje o 350 hektarů zeleně. Stále větší část je věnována květinové výsadbě, ať už do záhonů, květináčů, nebo do prostoru volného travního porostu.

Město při tom spolupracuje s nizozemskou společností Verver Export a jeho zástupcem v ČR, společností Floravil. Tyto firmy nabízejí nejrůznější směsi cibulovin a mechanizovanou výsadbu pomocí speciálně vyvinutých sázecích strojů. Za pomoci sázecího stroje je možné snadno a rychle odborně vysadit květinové cibule pod travní drn a zároveň tím trávník neporušit.

Jarní slavnosti cibulovin zakončila prohlídka mladoboleslavského Škoda Muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: MŠ Mozaika na Závodu míru se pyšní novým stravovacím provozem

19:06 Pardubice: MŠ Mozaika na Závodu míru se pyšní novým stravovacím provozem

V MŠ Mozaika byla úspěšně dokončena rekonstrukce hospodářského pavilonu. Tento projekt modernizoval …