Jarní slavnost cibulovin představila květinovou směs "Mladá Boleslav"

29.04.2023 16:29 | Tisková zpráva

Město Mladá Boleslav ve spolupráci se společnostmi Verver Export a Floravil s.r.o. připravilo celodenní odborný seminář s názvem Jarní slavnost cibulovin. Jejím cílem bylo pozvaným pracovníkům představit možnosti pěstování cibulovin ve veřejném prostoru, systém spolupráce městské samosprávy s pěstiteli a distributory a způsob péče o cibuloviny.

Jarní slavnost cibulovin představila květinovou směs "Mladá Boleslav"
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Součásti programu byla pěší exkurze na vybraná místa ve městě, kde se účastníci přímo na záhonech mohli seznámit s konkrétní květinovou výsadbou. Vyvrcholením Jarních slavností cibulovin byl křest květinové směsi "Mladá Boleslav", která bude pod tímto názvem uvedena v prodejním katalogu.

Jarních slavností cibulovin se účasnilo 120 pracovníků měst a firem, se kterými městské samosprávy spolupracují. Přednášky, semináře a prezentace pěstitelů probíhaly na velkém sále Domu kultury. Exkurze v terénu se konaly u květinových záhonů v Havelském parku, na náměstí Míru, na Komenského náměstí a v parku Vstaviště. Účastníci také mohli zhlédnout ukázku strojního sázení lilií do záhonu. Samotný křest květinové směsi "Mladá Boleslav" se konal na prostranství mezi městským divadlem a sokolovnou, kde je tato směs vysazena.

Již na podzim roku 2022 bylo ve městě na několika místech strojově a i ručně vysázeno několik druhu tulipánů a narcisů a jejich směsí a také na dvou místech směsi trvalek a cibulovin. Směsi cibulovin kvetou po dobu 6 týdnů a vydrží na lokalitě až 7 let. Díky nim se v místě výsadby zvýší biodiverzita, cibuloviny nabídnou potravu hmyzu brzy na jaře a další výhodou je, že nevyžadují prakticky žádnou náročnou údržbu. Město Mladá Boleslav pečuje o 350 hektarů zeleně. Stále větší část je věnována květinové výsadbě, ať už do záhonů, květináčů, nebo do prostoru volného travního porostu.

Město při tom spolupracuje s nizozemskou společností Verver Export a jeho zástupcem v ČR, společností Floravil. Tyto firmy nabízejí nejrůznější směsi cibulovin a mechanizovanou výsadbu pomocí speciálně vyvinutých sázecích strojů. Za pomoci sázecího stroje je možné snadno a rychle odborně vysadit květinové cibule pod travní drn a zároveň tím trávník neporušit.

Jarní slavnosti cibulovin zakončila prohlídka mladoboleslavského Škoda Muzea.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…