Jeseník: V nemocnici se za půl roku narodilo 126 dětí

09.07.2022 11:10 | Tisková zpráva

Eliška, Matyáš, ale i Timea nebo Natanael. To jsou jména některých ze 126 dětí, které přišly v prvním pololetí letošního roku na svět v Nemocnici AGEL Jeseník. Z hlediska pohlaví to bylo vyrovnané. Narodilo se celkem 63 děvčat a 63 chlapců.

Jeseník: V nemocnici se za půl roku narodilo 126 dětí
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Mezi nejplodnější měsíce byly zatím v jesenické nemocnici měsíc leden a květen s 23 porody. Nejméně práce měli zdravotníci naopak v červnu, kdy do porodních knih zaevidovali jen 19 narozených dětí. Největší miminko vážilo 4 450 gramů, nejmenší pak pouze 2 356 gramů.

Rodiče volili pro své ratolesti především tradiční česká jména. „Mezi jmény pro holčičky vítězila Eliška, Barbora a Sofie. Chlapcům pak rodiče nejčastěji vybírali jména Martin, Adam a Matyáš,“ prozrazuje Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V Nemocnici AGEL Jeseník přišel na svět například malý Natanael, Amel, Dima či Sergiv, z holčiček pak Timea, Thea, Nillaya a Naomi.

Perfektní zázemí jesenické nemocnice s profesionálním a lidským přístupem zdravotního personálu vyhledávají maminky nejen z blízkého okolí. „Maminky k nám jezdí rodit z Šumperku, Hanušovic, Zlína, ale i z Osoblahy,“ dodala Pavlína Vašinová.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Porodnice Nemocnice AGEL Jeseník je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Moderní porodní oddělení nabízí budoucím maminkám nejen porodní sály s úplným sociálním zázemím. Rodičky také mohou využít možnost přítomnosti otce či jiného doprovodu u porodu, a to včetně císařského řezu. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí. Nemocnice zároveň intenzivně podporuje kojení, provozuje bezplatnou laktační poradnu. Porodnice jesenické nemocnice se snaží budoucím maminkám vycházet vstříc ve všech ohledech a ženám nabízí také skupinové cvičení i předporodní kurzy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…