Jičín: Jak město pokračuje v investičních akcích

22.07.2022 16:59 | Tisková zpráva

Město Jičín pokračuje ve stavebních, investičních projektech a rozjíždí nové. Naposledy jsme o městských stavebních akcích v souhrnném článku hovořili v polovině roku 2021 a nyní, po roce, přichází další velké zmapování toho, co se nyní v Jičíně děje. Každý odstavec bude věnován konkrétní akci. Tak se do toho pusťme.

Jičín: Jak město pokračuje v investičních akcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Infrastruktura Kasárna je jeden z největších stavebních projektů v novodobé historii města Jičína. Na desetihektarové ploše budou instalovány podzemní inženýrské sítě a vybudovány ulice i veřejná prostranství včetně zeleně a mobiliáře. Práce začaly na jaře 2022 a potrvají do poloviny roku 2025. Město nabídne parcely pro rodinné a obytné domy k prodeji. Celková cena za vybudování infrastruktury je více než 208 milionů Kč a ve výběrovém řízení zvítězilo sdružení firem EUROVIA CS a Stavoka Kosice, které nabídlo nejnižší cenu. Financování půjde čistě z rozpočtu města, které si nechalo zřídit investiční úvěr ve výši 180 milionů Kč, a vložené prostředky se později částečně vrátí do rozpočtu prodejem parcel. Prvním krokem v pracích byla demolice staré budovy kasáren, vyčištění staveniště od dřevin a také odstranění dětského hřiště. Po skončení prací a zrušení staveniště se otevře nové hřiště s novými herními prvky. Celou velkou, administrativně složitou zakázku připravili pracovníci Městského úřadu Jičín a město ji od začátku realizuje čistě svými silami – bez dalších režijních nákladů. Kromě nové obytné zóny vznikne u lipové aleje také soukromé SeniorCentrum.

Již probíhá výstavba nové multifunkční haly ve sportovním areálu. Budova vznikne zastřešením dvou tenisových kurtů v areálu a propojí se krčkem se šatnami, jejichž výstavba byla dokončena v roce 2017. Díky tomu se síťové sporty budou provozovat po celý rok, nejenom sezonně jako doposud. Vznikne prostor pro rozšíření sportu v Jičíně. Hala bude stát už v druhé polovině příštího roku. Výstavbu má na starosti firma VALC spol. s.r.o. Protože se jedná skutečně o plnohodnotnou halu s ocelovým skeletem, stavební náklady jsou více než 51 milionů Kč, a tudíž jde o jednu z velkých městských investic současné doby.

„Jsem přesvědčen, že víceúčelová hala přispěje k dalšímu rozvoji sportu v našem městě a vytvoří podmínky pro tenisovou mládež. Věřím, že tenis naváže na svoji bohatou historii započatou tenisovými kurty pod Čeřovkou,“ uvedl starosta JUDr. Jan Malý.

Pokračují investice do sportovního areálu. Proběhlo kompletní zateplení sportovní haly a byla zde vyměněna elektroinstalace i osvětlení. Nyní se buduje rampa pro bezbariérový přístup a brzy začne výstavba nového schodiště k hlavnímu vstupu. Náklady za vše zmíněné jsou asi 12 milionů Kč. S financováním městu Jičínu pomůže dotace z Operačního programu Životní prostředí. Zateplení mimo jiné znamená snížení energetické náročnosti tohoto hojně navštěvovaného zařízení. Kromě toho ve sportovním areálu probíhá rekonstrukce hlediště u venkovního hřiště házené přibližně za 470 tisíc Kč. Doporučujeme také vyzkoušet workoutové hřiště vedle venkovního hřiště házené. Byla po něm dlouhodobá poptávka a otevřelo se letos na jaře. Protažení svalů je ideálním doplněním joggingu v nedaleké lipové aleji.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí

Fasáda Základní školy Husova již dlouho potřebovala rekonstrukci. Bude obnovena nejenom historická fasáda směrem z ulic Husova a Fügnerova, ale dojde i k výměně oken směřujících do těchto ulic. Zakázku, kterou město Jičín zaplatí ze svého rozpočtu, realizuje společnost STAV-AGENCY s.r.o. přibližně za 16,1 milionu Kč. V současné době pracovníci odstraňují nestabilní části fasády, hlavní práce pak proběhnou během letních prázdnin a dokončení bude na začátku nového školního roku. Škola se otevřela v roce 1886 jako učitelský ústav. Budova je dílem Františka Menčíka a Emanuela Prokopa. V roce 1948 byl učitelský ústav zrušen, a tak budovu využila dívčí škola. V polovině 50. let se zde usídlila druhá jičínská základní škola. Od roku 1929 je na rohu ulic Husova a Fügnerova k vidění pamětní deska, jež připomíná K. V. Raise. Rekonstrukce fasády musí proběhnout tak, aby zůstala nedotčená.

„Jsem velmi rád, že běží oprava fasády, je to jedna ze tří velkých investic, které je nutné ve školství provést v současnosti vedle rekonstrukce vývařovny na ZŠ Poděbradova a opravě střechy ZŠ 17. listopadu. Těším se z toho, že se po deseti letech příprav rozběhla výstavba Kasáren, že budeme mít opravený Čestný dvůr v lodžii i bezbariérovou domovinku pro seniory, ale snad nejvíce se těším, až se rozeběhnou hodiny na sv. Ignáci. Důležité pro budoucnost města je, že běží i příprava budoucích investic,“ uvedl první místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Probíhají rekonstrukce ulic. Nutno říct, že Jičín může rekonstruovat jen ty komunikace, které jsou v jeho vlastnictví, přičemž hlavní silnice jsou – obdobně jako v jiných městech – vlastněny Královéhradeckým krajem. Když se však zaměříme na místní komunikace a ulice, probíhá rekonstrukce ulice Konecchlumského a v začátku jsou práce v ulicích Seifertova, K. Vika a Hofmanova. Do prací v ulici Konecchlumského je zahrnuta oprava chodníku v ulici Kryštofa Haranta a rekonstrukce přístupového schodiště k farnímu evangelickému kostelu. U rekonstrukcí ulic obecně platí zásada, že musí proběhnout v souladu s plány provozovatelů inženýrských sítí (vodovod, kanalizace, plynovod, vedení elektřiny), což jsou samostatné soukromé společnosti. Výhodou je, že zrekonstruované ulice jsou zcela nové, včetně sítí, takže nehrozí nové výkopy v blízké budoucnosti. Nevýhodou pak je, že se rekonstrukce ulic tímto protahují, protože každá společnost má vlastní časový harmonogram staveb. Ulice Konecchlumského se rekonstruuje od kruhové křižovatky ke křižovatce s ulicí Průmyslová. Ulice Seifertova je nyní vyfrézována, provádí se zde rekonstrukce plynovodu a následovat bude výměna vodovodu. V ulicích K. Vika a Hofmanova již pracuje Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín, přičemž probíhá oprava kanalizačních šachet a instaluje se přeložka vodovodu. Další práce v těchto ulicích se připravují a momentálně se ladí časový harmonogram stavby mezi městem Jičín a společností ČEZ Distribuce.

Na Lidickém náměstí, anebo u Knihovny Václava Čtvrtka budou podzemní kontejnery na tříděný odpad, přesněji na papír, plast, sklo a tetrapak (kompozitní obaly). V současné době je vedeno řízení, které rozhodne o definitivním umístění. Kontejnery dodá společnost Stavby Koťátko přibližně za 1,5 milionu Kč. Město tak pokračuje v navyšování počtu podzemních hnízd a zároveň se snaží rozšiřovat možnosti pro separaci odpadu. První dvě hnízda byla instalována v lokalitách poblíž ZŠ Husova a na nábřeží Irmy Geisslové. Později přibylo další v Lindnerově ulici. Jičín má vytipována místa, kde jsou umístěny obvyklé pozemní nádoby a kde dochází k přeplňování. Snaha podporovat třídění je dlouhodobá. Ve čtvrtích rodinných domů byl v minulých letech zaveden systém svozu barevných nádob „door to door“, centrum města je zase vhodné pro tyto podzemní kontejnery. Vhodné řešení pro navýšení separace na sídlištích se hledá. Třídění odpadu je nutností – za zmínku rozhodně stojí zákon č. 541/2020 Sb. o odpadech, který zavedl průběžně se zvyšující poplatek pro města a obce, které nedostatečně třídí. Netřídit se prodraží.

S rozvojem separace odpadu a čistotou ulic souvisí i investice do Technických služeb města Jičína, konkrétně jde o obnovu technického vybavení a vylepšení svozové techniky. Tyto náklady jsou v řádu jednotek milionů korun. Náklady nejsou zanedbatelné, protože jde o významnou investici, která se vrátí v budoucnosti, jak bude růst tlak státu na obce ohledně separace odpadu.

Jezuitská kolej ožívá, a to díky stavebním úpravám, jež probíhaly na zadním nádvoří (tzv. ambitu). Práce probíhaly po několik let včetně rozsáhlého archeologického průzkumu. Do jezuitské koleje návštěvníky zve spolek Balbineum. Budou se tu pořádat kulturní akce. Balbineum a další spolky, jako například galerie SOL nebo Vitrína 252, to již vyzkoušely během Valdštejnských slavností v květnu 2022, kdy v jezuitské koleji proběhla vernisáž výstavy Ester Sabik a Petra Borkovce a kdy byly připraveny výtvarné a řemeslné dílny, které pořádali Radka Mizerová, Dagmar Urbánková, Robert Smolík a Tabula Rasa. V podobném duchu se bude pokračovat, protože Rada města schválila výpůjčku jezuitské koleje právě spolku Balbineum. Část jezuitské koleje se tedy mění v kulturní centrum. Historický areál je však rozsáhlý a jeho celkové využití jako celku se stále hledá.

„Smyslem nebylo zrekonstruovat celou jezuitskou kolej, neboť to by si vyžádalo investici řádově ve stovkách milionů korun. Cílem bylo staticky zajistit zadní nádvoří, aby do jezuitské koleje mohli zavítat občané. Stavební práce proto spočívaly v odstranění nestabilních příček na nádvoří, ve vybudování sociálního zázemí, v rekonstrukci odvětrávání v podzemním podlaží a v odstranění vrstev přímo na ploše nádvoří. Poslední jmenované provázely archeologické průzkumy, protože byla odhalena historická dlažba. Rekonstrukce umožnila, aby se alespoň do části historického areálu vrátil život. Jezuitská kolej nepochybně bude potřebovat další etapy rekonstrukce, ale to bude závislé na tom, jaké využití se pro tento rozlehlý komplex budov najde,“ uvedl druhý místostarosta Ing. Jan Jiřička.

Rekonstrukce denního stacionáře Domovinka, jenž spadá pod Sociální zařízení města Jičína a poskytuje služby seniorům, probíhá od roku 2020 a má skončit ještě letos. Budova v Hofmanově ulici byla ve velmi špatném stavu. Původně šlo o kotelnu, která dílčím způsobem byla přestavena na sociální zařízení, avšak dům nebyl bezbariérový, horní patro se využívalo jen obtížně, nedostávalo se zázemí pro personál a technický stav byl celkově špatný. Stavební práce jsou složité, protože budova byla v horším stavu, než se předpokládalo. Rekonstrukce je skutečně celková. Budou změněny vnitřní dispozice místností, opraven plášť objektu a obnoveny okolní plochy. Celý objekt bude nově bez bariér a přibude zázemí pro personál. Navýší se i kapacita z 20 na 35 seniorů. Práce realizuje společnost VALC, spol. s.r.o. Když sečteme náklady za stavební práce, kompenzační pomůcky, vybavení, služební vozidlo a podobně, dostaneme se k částce přibližně 46 milionů Kč. S financováním stavby však pomůže dotace od Královéhradeckého kraje ve výši 19 milionů Kč. Městu Jičín se také podařilo získat dotaci z IROP (Integrovaný regionální operační program). Jedná se o tzv. výzvu 101 s názvem Sociální infrastruktura se zvýšenou energetickou účinností. Dotace ve výši 5,2 mil. Kč bude použita jak na pořízení nového vybavení denního stacionáře, tak i na nákup dvou elektromobilů pro pečovatelskou službu.

O vestavbě multifunkčního sálu a úpravě Čestného dvora ve Valdštejnské lodžii se již řeklo mnohé. Tato rozsáhlá stavební akce probíhá již několik let a mimo jiné se jedná o úspěšnou přeshraniční spolupráci s polským partnerem – Nadací zámku Gorzanów. Co se týká Lodžie a multifunkčního sálu, stavební práce byly tak složité, jak v případě památkových, několik set let starých staveb obvykle bývají. Náročná akce už směřuje k dokončení. Víceúčelový sál bude situován do budov v okolí Čestného dvora. Nabídne zásuvné hlediště, audiovizuální techniku, zázemí s foyer a podobně. Celkem se rekonstrukce týká osmi místností a také plochy Čestného dvora. Celý projekt nese název Cesta Valdštejnských architektů a sestává se z této rekonstrukce, dále z částečné opravy zámku Gorzanów v polském Kladsku a vydání informačních předmětů, tiskovin a expozice o architektech z doby Albrechta z Valdštejna. Náklady jsou necelých 33 milionů Kč. Práce realizuje společnost RITUS s.r.o. Projekt podpořila Evropská unie v rámci programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko. Rekonstrukce výrazně navýší hodnotu Valdštejnské lodžie a vylepší její celkový stav. Současně se letos rozběhla rekonstrukce zbývající části Čestného dvora, kterou provádí firma DKK Stav. Čestný dvůr tak bude v příštím roce zvnitřku zcela opraven a bude ho pouze hyzdit opadávající fasáda.

Památkově chráněným objektem je i kašna se sochou Amfitrité na Valdštejnově náměstí. Letos proběhne kompletní rekonstrukce. Protože z vany kašny uniká voda, došlo k poškození podloží a bez zásahu restaurátora by se škody zhoršovaly. Restaurátorské práce dodá BcA. Markéta Novotná, která je specialistkou v restaurování nepolychromovaných nefigurálních uměleckoprůmyslových děl z kamene. Počet držitelů tohoto oprávnění, jež vydává Ministerstvo kultury ČR, je omezený. Celková cena díla přesahuje 1 milion Kč a práce mají skončit letos na podzim. Vana kašny bude nově opatřena sítí, aby se do ní nedalo vstoupit, což ji v minulosti právě poškodilo. Cílem restaurování je zachovat uměleckou a historickou hodnotu památky, která je jednou z dominant Valdštejnova náměstí a znázorňuje řeckou bohyni vod a moří Amfitritu plavící se na voru z ryb tak, jak ji roku 1835 vytvořil sochař Jan Sucharda. Bez zajímavosti určitě není, že již započala oprava hodinového stroje z kostela sv. Ignáce, a tak můžeme očekávat, že se tamější hodiny na konci tohoto roku po mnoha desetiletích opět rozeběhnou

Bývalá škola v Popovicích čp. 76 získá novou střechu. Pro občany Popovic je tato budova místem společenského života. Investiční akce spočívá ve výměně dožité krytiny z azbestocementových šablon za krytinu z šablon hliníkových, dále z klempířských prací, úpravy na stávajícím dřevěném krovu, náhradě prvků napadených hnilobou a ošetření fungicidním nátěrem. Veškeré práce zajistí firma ALFA CZ s.r.o. s náklady přibližně 3,3 milionu Kč. Překlenou se až do začátku příštího roku.

Text se převážně věnoval větším investicím. K životu ale patří i ty menší. Pro letošní rok je tedy vyhrazeno 500 tisíc Kč na obnovu dětských hřišť a připravuje se třeba oprava oken MŠ U Kina. Probíhá rekonstrukce dřevěného mola u rybníku Kníže. Ve „věžáku“ v ulici Kosmonautů se uskuteční rekonstrukce charitní prádelny. Ve Valdštejnském zámku se repasují a nahrazují okna. U městského úřadu na Žižkově náměstí bude opravena kanalizace a v budově se zrekonstruuje zadní, pro špatný stav nyní nevyužívané schodiště. V tělocvičně ZŠ Poděbradova se během léta kompletně vymění osvětlení. Chystá se rekonstrukce hřbitovní zdi u garáží. Na sídlišti Nové Město Jih proběhne výměna 65 světelných bodů přibližně za 500 tisíc Kč.

V případě, že bychom si pověděli ještě o akcích, které se plánují a jsou v různých fázích přípravy projektové dokumentace, byl by tento článek mnohem delší. Plány do budoucna jsou rozsáhlé a investice budou do rozpočtu města zařazovány tak, jak finanční možnosti v současné nejisté ekonomické situaci umožní. Chystají se rekonstrukce Masarykova divadla a Knihovny Václava Čtvrtka, výstavba Odpočinkové zóny Cidlina, další etapa rekonstrukce Valdštejnského zámku, oprava ulic při východní straně Lidického náměstí, přeložka plynovodu u Cidliny, revitalizace Obřadní síně v zámku nebo například odbahnění rybníka Dvorce. Připravuje se i dlouho vyhlížená rekonstrukce ulic Ruská a Poděbradova, kde je však řídicím investorem Královéhradecký kraj, ne město Jičín.

Všem čtenářům přejeme letní pohodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…