Jičín: Jezuitská kolej může sloužit více účelům, možnosti navrhne analýza

23.05.2023 16:14 | Tisková zpráva

Rada města schválila nabídku společnosti One Advisory, a. s., na poskytnutí poradenských služeb a zpracování analýzy o možnosti dalšího využití jezuitské koleje.

Jičín: Jezuitská kolej může sloužit více účelům, možnosti navrhne analýza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zástupci města mají obecnou představu, jak by se tato rozsáhlá a stále nedostatečně vytížená historická památka mohla využít – místnosti by se mohly postupně zaplnit různými službami. Jak tato idea bude uskutečnitelná, na to právě odpoví poptávaná analýza.

Město Jičín v otázce využití jezuitské koleje sestavilo pracovní skupinu. Ta navrhuje, aby první nadzemní podlaží (tj. přízemí) jezuitské koleje bylo naplněno výtvarnými aktivitami pro veřejnost. Z části se tento záměr již zdařil, neboť jezuitskou kolej má nyní ve výpůjčce spolek Balbineum, který ve spolupráci s dalšími spolky, jako je například Galerie SOL, pořádá kulturní akce pro veřejnost.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí

Tyto aktivity v prvním nadzemním podlaží by se v budoucnu mohly rozšířit o komerční část, například o kavárnu nebo prodejnu. Pracovní skupina navrhuje také využití druhého nadzemního podlaží (tj. prvního patra), kde by v budoucnu mohlo být vzdělávání, kupříkladu škola Montessori nebo zázemí pro některou ze základních škol, a rovněž i využití třetího nadzemního podlaží, v němž by mohl být umístěn depozitář archeologických nálezů v souvislosti s probíhající výstavbou D35.

Doplňme, že v úseku budoucího dálničního koridoru Hořice – Sadová již archeologický průzkum probíhá a že jsou předpokládány bohaté nálezy.

Pokud pomineme činnost Balbinea a spolků, která se nadějně rozvíjí, jsou popsané návrhy zatím v teoretické rovině, proto je nezbytné zpracovat analýzu využití. Jde o velkou naději pro tento historický areál, který by po dekádách mohl získat nový účel.

V minulosti byly zpracovány dva komplexní projekty na přestavbu jezuitské koleje, žádný však neuspěl. Současný záměr se výrazně odlišuje v tom, že jezuitská kolej nemá být zrekonstruována pro jeden rozsáhlý účel, nýbrž pro vícero menších účelů. Zároveň je nutné k této konverzi přistupovat s citlivostí a s vědomím, že historická památka potřebuje zachovat svůj genius loci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…