Jičín: Jezuitská kolej může sloužit více účelům, možnosti navrhne analýza

23.05.2023 16:14 | Tisková zpráva

Rada města schválila nabídku společnosti One Advisory, a. s., na poskytnutí poradenských služeb a zpracování analýzy o možnosti dalšího využití jezuitské koleje.

Jičín: Jezuitská kolej může sloužit více účelům, možnosti navrhne analýza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zástupci města mají obecnou představu, jak by se tato rozsáhlá a stále nedostatečně vytížená historická památka mohla využít – místnosti by se mohly postupně zaplnit různými službami. Jak tato idea bude uskutečnitelná, na to právě odpoví poptávaná analýza.

Město Jičín v otázce využití jezuitské koleje sestavilo pracovní skupinu. Ta navrhuje, aby první nadzemní podlaží (tj. přízemí) jezuitské koleje bylo naplněno výtvarnými aktivitami pro veřejnost. Z části se tento záměr již zdařil, neboť jezuitskou kolej má nyní ve výpůjčce spolek Balbineum, který ve spolupráci s dalšími spolky, jako je například Galerie SOL, pořádá kulturní akce pro veřejnost.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44424 lidí

Tyto aktivity v prvním nadzemním podlaží by se v budoucnu mohly rozšířit o komerční část, například o kavárnu nebo prodejnu. Pracovní skupina navrhuje také využití druhého nadzemního podlaží (tj. prvního patra), kde by v budoucnu mohlo být vzdělávání, kupříkladu škola Montessori nebo zázemí pro některou ze základních škol, a rovněž i využití třetího nadzemního podlaží, v němž by mohl být umístěn depozitář archeologických nálezů v souvislosti s probíhající výstavbou D35.

Doplňme, že v úseku budoucího dálničního koridoru Hořice – Sadová již archeologický průzkum probíhá a že jsou předpokládány bohaté nálezy.

Pokud pomineme činnost Balbinea a spolků, která se nadějně rozvíjí, jsou popsané návrhy zatím v teoretické rovině, proto je nezbytné zpracovat analýzu využití. Jde o velkou naději pro tento historický areál, který by po dekádách mohl získat nový účel.

V minulosti byly zpracovány dva komplexní projekty na přestavbu jezuitské koleje, žádný však neuspěl. Současný záměr se výrazně odlišuje v tom, že jezuitská kolej nemá být zrekonstruována pro jeden rozsáhlý účel, nýbrž pro vícero menších účelů. Zároveň je nutné k této konverzi přistupovat s citlivostí a s vědomím, že historická památka potřebuje zachovat svůj genius loci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.