Jičín: Město chce mít do dvou let hotovou dokumentaci na Odpočinkovou zónu Cidlina

07.03.2019 20:51

Krajinářsko-architektonická soutěž přinese konkrétní návrh na podobu Odpočinkové zóny Cidlina. Právě díky soutěži získá projektanta, autora vítězného návrhu.

Jičín: Město chce mít do dvou let hotovou dokumentaci na Odpočinkovou zónu Cidlina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V ideálním případě tedy půjde o dvojitou výhodu, neboť obecné představy o zóně vykrystalizují v konkrétní koncept a zároveň se najde osoba či firma, která připraví kompletní dokumentaci. Nejpozději v roce 2021 by ji město Jičín chtělo mít k dispozici.

Základním kamenem soutěže jsou soutěžní podmínky. Ještě před jejich sestavením město zahájilo rozsáhlou diskusi s občany o jejich představě odpočinkové zóny. Tyto podněty, ať už získané skrze dotazník, sociální sítě, práci dětí či na veřejné diskusi v Biografu Český ráj, která se uskutečnila ve čtvrtek 17. ledna 2019, byly připojeny přímo k soutěžním podmínkám. Účastník soutěže – krajinář, architekt – tak získá lepší vhled do představ občanů. Město hodlá s veřejností o odpočinkové zóně komunikovat i nadále. Na veřejném zasedání zastupitelstva v září 2019 proběhne prezentace vítězných návrhů. 

A ještě předtím, než se vůbec krajinářsko-architektonická soutěž stala myslitelnou věcí, představitelé Jičína absolvovali několikaletá, náročná jednání o převodu pozemků do vlastnictví města. Během této doby došlo mimo jiné k proměně území v louku a také k dohodě s ČEZ o přeložení vrchního vedení vysokého napětí na druhý břeh Cidliny. Majetkové poměry znemožňovaly celý záměr posunout vpřed. Ostatně když se Jičín v roce 2017 pokoušel získat dotaci z Nadace Proměny na výstavbu odpočinkové zóny, neobdržel ji, protože neměl v majetku klíčové pozemky. Alespoň tak znělo zdůvodnění poskytovatele.

„O odpočinkové zóně se hovoří řadu let, teprve ale v posledních letech se podařilo udělat dva klíčové kroky pro její realizaci, a to výkup pozemků a přeložku vysokého napětí. Majetkové poměry a vedení vysokého napětí byly zásadní překážkou, a dokud nebyly vyřešeny, mohly jsme si o odpočinkové zóně pouze vyprávět. Vypsání krajinářsko-architektonické soutěže je velkým průlomem a záměr se nyní skutečně hýbe vpřed,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček

Zpět do současnosti. Krajinářsko-architektonická soutěž může být vypsána. Má podporu České komory architektů a již také má schválenou soutěžní porotu, která bude přihlášené návrhy posuzovat. Je pětičlenná, přičemž tři křesla obsadí nezávislí odborníci z řad krajinářů a architektů a dvě zástupci města. Z řad nezávislých členů byla zvolena předsedkyně poroty, paní Ing. Jitka Trevisan, dalšími nezávislými členy jsou prof. Ing. Mgr. Akad. arch. Petr Hájek a Ing. Pavlína Malíková a město budou zastupovat starosta JUDr. Jan Malý a místostarosta Mgr. Petr Hamáček. Jsou stanoveni i náhradníci poroty a odborní znalci z řad Městského úřadu Jičín.

Z hlediska termínů by soutěž měla být do konce jara vyhodnocena, předpokladem tedy je, že město během léta s vítězem podepíše smlouvu na sestavení projektové dokumentace. Ten ji vytvoří ve všech stupních, tedy pro územní rozhodnutí, stavební povolení a provedení stavby, a také bude provádět autorský dozor během samotné realizace Odpočinkové zóny Cidlina. Město chce mít kompletní projektovou dokumentaci v roce 2021 a odhadované náklady za její zhotovení jsou 3,4 miliony Kč.  

„Odborná část poroty je složena z architektů-krajinářů, kteří mají za sebou velké zkušenosti v oboru, a věřím, že po stránce zadávacích podmínek soutěže budou profesionálně hodnotit všechny podané návrhy,“ uvedl starosta JUDr. Jan Malý.

Odpočinková zóna odpovídá územnímu plánu z roku 2010 a také minulému i současnému, právě dokončovanému strategickému plánu. Také s ní počítá dlouhodobý, etapizovaný projekt Regenerace sídliště Jih. Až dojde k vlastní výstavbě zóny, což bude investice v řádu desítek milionů, město pravděpodobně požádá o dotační podporu.

Zásadní otázka zní: Jak tedy bude odpočinková zóna vypadat? V současnosti nechme volný průchod fantazii účastníků soutěže. Zadání i přání občanů se však shoduje v tom, že má jít o přírodní koridor podél řeky, který bude vybízet k procházkám a trávení volného času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…