Jičín: Město získalo dotaci na opravu zdi v Libosadu

23.12.2017 14:07

Díky získání titulu Historické město mohla být dokončena oprava tarasních zdí ve Valdštejnské lodžii. Město za vítězství v soutěži obdrželo 1 milion Kč, které šly na rekonstrukci zdi.

Jičín: Město získalo dotaci na opravu zdi v Libosadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na tento projekt ovšem přispěl i Královéhradecký kraj částkou ve výši 710 tisíc Kč. Rekonstrukce ještě více zkrášlila vzezření lokality a historická památka může lákat další návštěvníky. Valdštejnská lodžie totiž zažívá spanilou jízdu, neboť se vyšvihla v jedno z nejvyhledávanějších míst Jičína.

Práce měla na starosti firma ARTEGRAM s.r.o. z Lužan, která zvítězila ve výběrovém řízení a prováděla i předchozí opravy. Nabídla cenu 1 494 894 Kč bez DPH. Práce, které proběhly v druhé polovině roku 2017, se týkaly zdi o délce 60 metrů v jihozápadní sekci Libosadu. Oproti jiným, již zrekonstruovaným úsekům, zde byla stěna v nejlepším stavu, přesto nutně potřebovala péči.

Valdštejnská lodžie na okraji Jičína se v posledních letech opět stává významným centrem kultury. Barokní památka a okolní park jsou oblíbeným cílem už po generace.  Lodžie a činnosti zde pořádané mají výrazný podíl na skutečnosti, že jde o jednu z nejvíce vyhledávaných památek Jičína. Pořádání pravidelných kulturních akcí pomáhá uchovávat odkaz Albrechta z Valdštejna a zároveň pomáhá zvyšovat kulturní význam a turistickou atraktivitu celého Královéhradeckého kraje.

Četné kulturní akce pořádá Valdštejnské imaginárium a město Jičín si je rostoucí obliby Lodžie u veřejnosti vědomo. Do památky investuje průběžně. Kromě zdi v jihozápadní části Libosadu se opravy dočkalo také schodiště, bylo zrekonstruováno sociální zázemí i zřízena nová kotelna. Aktuální plány hovoří například o vestavění společenského sálu. Vzhledem k náročnosti celé snahy uvést Lodžii do perfektního stavu je město Jičín vděčné každému poskytovateli dotací. Královéhradecký kraj mezi ně bezesporu patří.  

Slavnostní vyhlášení soutěže proběhlo ve Španělském sále Pražského hradu. Jičín se o titul ucházel třikrát, přičemž ve dvou předchozích pokusech sice obsadil stupně vítězů, leč na tu nejvyšší příčku si musel počkat. Protože snaha a trpělivost přináší ovoce, letos se Jičínu v drtivé konkurenci podařilo prorazit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …