Jičín: Modrotisk – kulturní dědictví, které nás spojuje

02.07.2020 18:46

Téměř rok se konaly přípravy na mezinárodní projekt s názvem Modrotisk – kulturní dědictví, které nás spojuje. Na konci dubna byla partnerskému městu Martin, jako vedoucímu projektu, schválena žádost o grant z Mezinárodního vyšehradského fondu v celkové výši 10 000 EUR. Do projektu jsou zapojena partnerská města města Martina – Jičín (Česká republika), Békéscsaba (Maďarsko), Kalisz (Polsko) a Hoogeveen (Holandsko).

Jičín: Modrotisk – kulturní dědictví, které nás spojuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Záměrem společného projektu je hledání a objevování tradic barvířství – modrotisku v rámci Evropy. Řemeslo modrotisku bylo v roce 2018 zapsané na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO společně se Slovenskem, Maďarskem, Německem a Rakouskem. První modrotisková dílna vznikla v Amsterdamu (1678) a Holandsko se řadí mezi první země, kde se bavlněné látky začaly barvit indigem.

Modrotisk byl na Jičínsku oblíbený v době svého rozkvětu v 19. i na přelomu 19. a 20. století stejně tak, jako po celých Čechách, na Moravě i na Slovensku. V 19. století byla v Čechách i na Moravě modrotiskařská dílna snad v každém malém městečku, ve 20. století jich však začalo ubývat. Nový zájem veřejnosti o modrotisk motivovaly jeho estetické hodnoty. Obliba modrotisku nadále trvá, proto i v dnešní době jsou modrotiskařské dílny v provozu, byť už jen na Moravě, a to v Olešnici a ve Strážnici.

Dodnes však nalezneme několik desítek dřevěných forem i u nás, v Jičíně, v regionálním muzeu. V nedaleké Nové Pace se ve sbírkách muzea vedle vzorníků nachází dokonce na 300 ks ručně vyřezávaných forem. A právě tyto dochované exponáty umožňují připomenout veřejnosti, jak náročný proces představovala výroba modrotisku. Do projektu budou zapojeny děti ve věku 12 – 15 let ze základních uměleckých škol z Martina, Jičína a Hoogeveenu. V rámci plánovaných workshopů se seznámí s technikou barvení modrotiskem a stanou se nositeli této tradice do budoucna.

Realizace projektu je plánována v termínu červen 2020 – prosinec 2021. (Vzhledem na současnou coronavirovou situaci musel být harmonogram plánovaných aktivit upraven). V Jičíně se uskuteční workshop v termínu 11. – 13. 9. 2020, jehož se zúčastní žáci z jičínské ZUŠ J. B. Foerstera a děti z K-Klubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…