Jičín: Na další část rekonstrukce střechy kostela sv. Ignáce je nutné vypsat zakázku

14.11.2022 18:55 | Tisková zpráva

Rada města pověřila starostu města JUDr. Jana Malého uzavřením smlouvy o spolupráci s Římskokatolickou farností – arciděkanstvím Jičín.

Jičín: Na další část rekonstrukce střechy kostela sv. Ignáce je nutné vypsat zakázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město a farnost chtějí spolupracovat ve zlepšování stavu kostela sv. Ignáce. Ten je nejstarším kostelem v Jičíně a v posledních letech probíhá postupná rekonstrukce jeho vnějšího pláště. Nyní se připravuje zakázka na další etapu opravy střechy. 

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

Vlastníkem kostela je římskokatolická farnost. Oprava střechy postupně probíhá, dokonce již vstoupila do své třetí etapy. I v této stavební akci se neblaze projevil růst nákladů za stavební materiály. Protože dodavatel stavby odmítl za stávajících podmínek pokračovat v dalších etapách, bude najít nového formou veřejné zakázky. Tu musí vypsat římskokatolická farnost. Díky smlouvě o spolupráci využije zkušeností pracovnic z oddělení veřejných zakázek MěÚ Jičín, které připraví podklady a provede soutěž. Farnost se ve smlouvě zavázala, že má zajištěny finanční prostředky na realizaci. Hodlá také žádat o dotaci z Programu záchrany architektonického dědictví. 

Kostel sv. Ignáce z Loyoly je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Pochází z přelomu 13. a 14. století, kdy vznikalo město Jičín. Tehdy byl zasvěcen sv. Jakubovi, ale ve 20. letech 17. století byl předán jezuitům, kteří se v Jičíně usadili z rozhodnutí Albrechta z Valdštejna. V té době se změnilo i vysvěcení. Zatímco farnost pracuje na rekonstrukci střechy, město Jičín zajišťuje velmi náročnou renovaci hodinového stroje. Stroj rekonstruuje akademický sochař Petr Skála.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…