Jičín: Petr Heber, jičínský výtvarník a restaurátor, obdrží Cenu města

02.11.2017 12:59

Laureátem Ceny města 2017 se stane výtvarník, restaurátor a nadaný, skromný jičínský občan Petr Heber. Rozhodlo tak ve středu 1. listopadu 2017 Zastupitelstvo města Jičína na základě přijatých nominací, výnosu zvláštní hodnotící komise a usnesení Rady města. Pan Heber na Cenu města obdržel hned tři nominace od jičínských občanů. Slavnostní předání se uskuteční 14. prosince od 18 hodin v Porotním sále Valdštejnského zámku.

Jičín: Petr Heber, jičínský výtvarník a restaurátor, obdrží Cenu města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

„Po zhlédnutí výstavy pana Petra Hebera prezentovanou v únoru a březnu tohoto roku v jičínské galerii jsem si jako jičínský patriot uvědomil, že tento významný umělec oslaví v tomto roce půlkulaté narozeniny. Při pohledu na jeho výtvarná umělecká díla, která se skromností sobě vlastní nazývá „Objekty“, spatřuji obrovský časový a výtvarný rozsah, s jakým prezentuje město Jičín na poli kulturním, a to nejen v rámci regionu či republiky, ale i mezinárodně. Obzvlášť chci vyzdvihnout jeho tři velmi úspěšné výstavy v německém Düsseldorfu v letech 2007, 2009 a 2014 a jeho velkou popularitu u našich německých sousedů. Zběžným pohledem do seznamu osobností, kteří získali Cenu města Jičína, však jeho jméno postrádám,“ stojí v jednom z nominačních dopisů, zaslaném Odboru kultury a cestovního ruchu MěÚ Jičín.

Petr Heber letos oslavil 75. narozeniny. Jednou z připomínek se stala výše zmíněná výstava v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně, která mapovala umělcovu tvorbu v období 1964 až 2016. Expozice zaznamenala úspěch u všech generací návštěvníků.

Sám Petr Heber říká, že jádrem jeho výtvarného vyjádření je řemeslo. Přestože bývá označován za výtvarníka, svým dílem se prosté škatulce vymyká. Původně s uměním pracoval jako restaurátor a konzervátor, kdy starožitným artefaktům vracel jejich zašlý charakter, později se však odhodlal těmto předmětům vtiskávat nové obsahy. Základem je pro něj práce s opotřebovanými předměty a materiály, které na první pohled už dosloužily. V jeho plastikách se odráží snaha kultivovat, tedy prastará touha lidského pokolení měnit zrádný životní prostor v domov, a také fyzické nároky, jež zmíněná touha odnepaměti vyžaduje. 

Jičín Cenu města uděluje od roku 2007. Nominace přichází od občanů. Zastupitelstvo každý rok jmenuje 3 zastupitele a 4 držitele Ceny města z uplynulých let do hodnotící komise. Ta vybranou osobnost předloží ke schválení Radě města. Finální hlasování se potom vždy uskuteční při veřejném zasedání Zastupitelstvo města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…