Jičín: Poplatek za svoz odpadu se nezvýší, zůstává na hodnotě 552 Kč

22.12.2021 12:18 | Tisková zpráva

Rada města schválila znění obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství a postoupila ji Zastupitelstvu města, které ji schválilo na veřejném zasedání dne 15. prosince 2021. V roce 2022 občané za odvoz a zpracování komunálního odpadu a úklid města zaplatí 552 Kč. Částka bude stejná jako v roce 2021. Ve vyhlášce je zohledněna sleva z poplatku ve výši 96 Kč pro obyvatele Popovic.

Jičín: Poplatek za svoz odpadu se nezvýší, zůstává na hodnotě 552 Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Protože faktické náklady za zpracování odpadu narůstají a protože na obce navíc dopadají náklady plynoucí z nového zákona o odpadech, město Jičín zvažovalo zvýšení tohoto poplatku. V Zastupitelstvu města převládl názor poplatek nezvyšovat. Důležitým argumentem bylo, že v roce 2021 se rozšířil systém odvozu odpadu od domu k domu (door to door), což občané velmi zodpovědně přijali a navýšili celkové množství vytříděného odpadu. Současně je však nutné uvést, že separace odpadu pouze utlumuje rostoucí náklady za svoz a zpracování, ale rozhodně je nevyrovnává. Děkujeme všem občanům, kteří třídí odpad. 

Poplatníkem je fyzická osoba přihlášená ve městě nebo vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášená žádná fyzická osoba a která je umístěna na území města. Spoluvlastníci nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinou rekreaci jsou povinni plnit poplatkovou povinnost společně a nerozdílně. Poplatek bude splatný jednorázově, a to nejpozději 31. března příslušného kalendářního roku. Vznikne-li poplatková povinnosti po datu splatnosti, je poplatek splatný nejpozději 30 dnů ode dne vzniku poplatkové povinnosti. Úleva pro obyvatele Popovic ve výši 96 korun je dána tím, že na zdejším katastrálním území je provozována skládka komunálního odpadu. Tato úleva byla promítnuta do poplatku již v minulých letech.

Pozor, platí také ohlašovací povinnost. Poplatník je povinen podat Ekonomickému odboru Městského úřadu Jičín ohlášení nejpozději do 30 dnů ode dne vzniku své poplatkové povinnosti. Veškeré podrobnosti jsou uvedeny v textu vyhlášky, který lze zhlédnout na webu města www.mujicin.cz – městský úřad - vyhlášky a nařízení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…