Jičín: Poplatek za svoz odpadu v roce 2023 bude 612 korun

13.12.2022 16:02 | Tisková zpráva

Rada města doporučuje Zastupitelstvu města vydat vyhlášku, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 9/2021, o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství. Sazba pro rok 2023 je navržena ve výši 612 Kč. Veřejné zasedání zastupitelstva se uskuteční ve středu 14. prosince v Porotním sále.

Jičín: Poplatek za svoz odpadu v roce 2023 bude 612 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Oproti roku 2022 jde o navýšení o 60 Kč. Pro Popovice je zachována standardní úleva ve výši 96 Kč, neboť na popovickém katastrálním území se nachází skládka Libec. Po tři roky zůstával poplatek v nezměněné výši, avšak náklady za zpracování odpadu průběžně rostou. Díky zavádění systému svozu door to door byl stabilní poplatek udržitelný. Důvodem aktuálního zdražení je ovšem primárně dopad zákona o odpadech. Město má ze zákona povinnost od roku 2021 odvádět poplatek za skládkování vlastních odpadů. Tento poplatek se navíc ročně automaticky navyšuje. Po sečtení dvou faktorů – poplatku a nákladů za pohonné hmoty – nezbývá než po třech letech přistoupit k navýšení poplatku. Navýšení poplatku představuje náklady 5 korun měsíčně na osobu.

Město Jičín v roce 2021 dotovalo sběr a likvidaci odpadů částkou cca 7,9 milionu Kč. Zbytek odpadového hospodářství bylo dotováno z výnosu poplatku od občanů (6,8 milionu), z výnosu skládkovacího poplatku (4,8 milionu), z příjmu od EKO-KOM (2,7 milionu), z příjmu od kolektivních systémů za sběr elektrozařízení na sběrném dvoře (148 tisíc). Menší částky byly získány ještě z výnosu ze sběru textilu, z poplatku od živnostníků a poplatku od rekreantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…