Jičín: Rekonstrukce Domovinky a Valdštejnské lodžie odhalily nepříjemná překvapení

25.10.2021 16:43 | Tisková zpráva

Rada schválila dva dodatky k velkým stavebním akcím, které v současnosti probíhají. Jedná se o rekonstrukci Denního stacionáře Domovinka na Novém Městě a o rekonstrukci Valdštejnské lodžie – Čestného dvora. V obou případech jsou dodatky reakcí na vícepráce, které před stavbou nebylo možné předpokládat.

Jičín: Rekonstrukce Domovinky a Valdštejnské lodžie odhalily nepříjemná překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Rekonstrukce Domovinky nespočívá pouze v celkové přestavbě objektu, ale také v úpravě okolí včetně přeložky venkovní veřejné kanalizace. Při provádění této přeložky byla zjištěna kolize s nezaměřeným plynovodním potrubím vedoucím podél obvodové stěny domova pro seniory. Po dobu výkopových prací je nutné potrubí přeložit. S ohledem na geologické poměry a hloubku výkopů při přeložce kanalizace je potřeba provést štěrkový polštář na dně výkopu, aby se zajistilo jeho odvodnění po dobu provádění prací. Dále bude výkop rozšířen o cca 30 cm tak, aby šlo použít pažící boxy.

A dále, výkopové práce odhalily také nezaměřené trasy teplovodních kanálů, které jsou v kolizi s novými základy, proto je nutné je odstranit. A při provádění bouracích prací v prostoru bývalé výměníkově stanice bylo zjištěno, že tato podlaha neobsahuje žádnou hydroizolační vrstvu – bylo předpokládáno, že podlaha bude částečně zachována včetně hydroizolací. Z toho důvodu je nutné stávající podlahy odstranit kompletně a provést novou skladbu včetně hydroizolací.

Dodatek obsahuje ještě menší úpravy, ty výše vyjmenované jsou pouze ty rozsáhlejší. Cena díla se tímto dodatkem navyšuje přibližně o 1,439 milionu Kč bez DPH (1,741 milionu Kč včetně DPH). Termín dokončení se posouvá o dva měsíce na 31. srpna 2022. Důvodem posunu je, že při výkopových pracích byl mimo jiné zjištěn nezaměřený průběh kabelu vysokého napětí. Bylo nutné dojednat odpojení kabelu se společností ČEZ Distribuce.

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí

Další schválený dodatek se týká rekonstrukce Valdštejnské lodžie. U Čestného dvora již brzy vznikne víceúčelový sál s kompletním zázemím. Rekonstrukce se týká i ploch, kde je, jak se nyní ukázalo, nutné zvětšit rozsah zemních prací při výstavbě hrubých podlah z důvodu nevyhovujícího podkladu. Nárůst výkopových prací s sebou nese i navýšení rozsahu archeologického průzkumu a vyšší nároky na statiku podlah. A dále, v prostoru místnosti pod novým schodištěm do druhého nadzemního podlaží došlo k vysypání nesoudržného zdiva obvodové stěny, proto je nutné prostor dozdít z plných pálených cihel.

Dodatek obsahuje řadu dalších úprav. Rekonstrukce a přestavba 400 let starého objektu není jednoduchá a různá menší, či větší překvapení se dala očekávat. Nad dvěma rekonstruovanými místnostmi u Čestného dvora tak musel být snesen povalový strop. Stropní trámy v konstrukci krovů byly nedostatečně uloženy do obvodových zdí. Nutné jsou také dodatečné tesařské a kovářské práce.

Kompletní dokončení prací je plánováno na jaře 2022, poté se nový sál otevře veřejnosti. Cena díla se po schválení dodatku č. 4 navyšuje o cca 2,229 milionu korun bez DPH (2,697 mililionu korun vč. DPH). Rada města již dříve schvalovala dodatek č. 4, ten však byl nyní revokován a znovu schválen v aktuální podobě. Jedná se o investiční akci podpořenou Evropskou unií z programu Překračujeme hranice v rámci česko-polského projektu Cesta Valdštejnských architektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…