Jičín: Společnost Senecura požádala o posun otevření domova pro seniory o dva roky

21.12.2023 19:06 | Tisková zpráva

Vlastník dvou budov bývalých kasáren a souvisejících pozemků se obrátil na město Jičín s žádostí o posunutí lhůty pro zprovoznění nového sociálního zařízení pro seniory. Závazek byl obsažen v kupní smlouvě, kterou společnost Senecura uzavřela s městem Jičín na základě výsledku nabídkového řízení.

Jičín: Společnost Senecura požádala o posun otevření domova pro seniory o dva roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nyní společnost Senecura požádala město Jičín o úpravu smlouvy. Rada po jednání se zástupci společnosti doporučila Zastupitelstvu města schválit dodatek č. 1 ke kupní smlouvě, který posouvá termín pro zprovoznění sociálního zařízení. Zastupitelstvo dodatek schválilo na veřejném zasedání dne 14. prosince 2023.

V kupní smlouvě je přítomno ustanovení, že soukromá společnost Senecura musí zprovoznit sociální zařízení do tří let od získání stavebního povolení na přestavbu dvou kasárenských budov. Původní lhůta se naplní v polovině ledna 2024. Přestavba budov se v uplynulém roce však zcela zastavila, protože dodavatel stavby, jehož společnost Senecura měla smluvně zavázaného, přestal plnit práce a ocitl se v insolvenci.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43745 lidí

Po pozastavení prací následovala jednání mezi představiteli společnosti Senecura a města Jičína. Zástupci společnosti tehdy uvedli, že se stavební firmou jednají a snaží se docílit obnovení prací. Představitelé města vyvíjeli požadavek, aby práce pokračovaly.

Výsledkem jednání je posun lhůty pro otevření sociálního zařízení pro seniory na dobu pěti let od získání stavebního povolení na přestavbu kasárenských budov, a toto ustanovení je nyní promítnuto do zmíněného dodatku č. 1 ke kupní smlouvě. Nutno zdůraznit, že společnost Senecura má nadále zájem zprovoznit v Jičíně sociální zařízení, nejprve však musí vyřešit svůj smluvní vztah s původní stavební firmou, která je naneštěstí v konkurzním procesu.

Staveniště bude zakonzervováno a po určitou dobu v něm nebude probíhat stavební činnost. Okolnosti, proč vlastník objektů a jeho dodavatel stavby došli k problémům s přestavbou budov, jsou objektivní. Od získání stavebního povolení došlo k neblahým geopolitickým událostem, jež přinesly sérii krizí – personální, energetickou a na trhu stavebních materiálů.

Vzhledem k tomu, a také vzhledem k potřebám města Jičína z hlediska nových pobytových sociálních služeb pro seniory i vzhledem k aktivnímu přístupu společnosti Senecura při jednáních, je prodloužení lhůty ve smlouvě nejlepším řešením, byť rozhodně nejde o pozitivní zprávu. Představitelé města Jičína budou se společností Senecura nadále v kontaktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

7:17 Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

Profesionální hasiči z litoměřické stanice a pracovníci technických služeb města vytáhli nefunkční č…