Jičín: Spolek pro zachování odkazu českého odboje bude pečovat o hrobku generála Jana Diviše

16.07.2019 19:44

Rada města schválila pronájem hrobky generála ing. Jana Diviše na jičínském hřbitově Spolku pro zachování odkazu českého odboje. Spolek chce o hrob významné osobnosti pečovat. Nájemné je stanoveno celkem na 1300 Kč na pět let s možností prodloužení.

Jičín: Spolek pro zachování odkazu českého odboje bude pečovat o hrobku generála Jana Diviše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Generál Jan Diviš se narodil dne 24. října 1862 v Pardubicích. Po absolvování ženijního kurzu v roce 1891 nastoupil do rakousko-uherské armády. Období po atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este prožíval již jako vrcholný důstojník, generálmajor. V prvních letech první světové války byl velitelem v Sarajevu, přibližně v polovině konfliktu ale byl poslán do výslužby. Pravděpodobným důvodem bylo deklarované české vlastenectví, které v rakousko-uherské armádě platilo za velmi nežádoucí. Po válce nový československý stát využil jeho zkušeností. Generál Jan Diviš se stal nejvyšším armádním velitelem a v podstatě vtiskl vznikající armádě svou představu o její podobě. Jednalo se o vrchol jeho kariéry, která i v dalších letech byla spojena s nejvyšším velením československé armády. Generál zemřel v roce 1934.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…