Jičín: Staré pneumatiky lze odevzdat v pneuservisech zdarma, ve sběrném dvoře za poplatek

27.12.2018 8:36

Rada schválila zpoplatnění příjmu starých pneumatik ve sběrném dvoře v Konecchlumského ulici. Důvodem je kompenzace nákladů za likvidaci (či spíše odvoz) pneumatik. Poplatek je stanoven na 25 korun. Zdarma lze staré pneumatiky odevzdat v jakémkoliv pneuservisu. Ten má povinnost je přijmout.

Jičín: Staré pneumatiky lze odevzdat v pneuservisech zdarma, ve sběrném dvoře za poplatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nakládání s pneumatikami ročně přijde zhruba na 83 000 korun. Z toho zhruba 13 000 lze odečíst, protože právě tolik se získá zpětným odkupem. Stále to však znamená, že likvidace pneumatik zbytečně zatěžuje rozpočet výdajem okolo 70 000 korun. Vzhledem k tomu, že jenom v Jičíně je 5 pneuservisů a autoservisů, které jsou povinny pneumatiky odebírat, není důvod, aby sběrný dvůr tuto službu poskytovat bezplatně.

Povinnost přijímat pneumatiky vyplývá ze zásady kolektivního systému ELTMA. Ten má uzavřené smlouvy s pneuservisy na zpětný odběr. Bezplatné odevzdávání pneumatik se týká i situací, kdy občan v servisu nic nenakupuje ani nezařizuje. Firmy a provozovny, které smlouvu s ELTMA mají, jsou BestDrive v ulici Hradecká, K+T pneu v ulici U Javůrkovy louky, Auto Srb Moravčice, FUN CARS s.r.o. v ulici Textilní a Michal Pokorný v ul. Maršála Koněva.

Ve sběrném dvoře bylo v roce 2017 převzato 20,1 tuny osobních a 0,83 tuny nákladních pneumatik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.