Jičín má nová pravidla pro vyplácení příspěvků za kastraci koček

29.08.2021 18:01

Rada města schválila pravidla pro příspěvky na kastraci a následnou péči o kočky a kocoury. Na problematiku toulavých koček upozorňují i někteří občané spojení s městským útulkem pod Zebínem.

Jičín má nová pravidla pro vyplácení příspěvků za kastraci koček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nejlepším řešením dle nich je zřídit specializovaný útulek („kočičí azyl“). Po zvážení město Jičín nepovažuje toto řešení za vhodné. Je to totiž pouze řešením následků přemnožení, čemuž je lepší předcházet preventivním opatřením. Způsobem, jak lze regulovat množení toulavých zvířat, je ustanovení pravidel pro kastraci.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

Městský úřad Jičín se skrze Odbor životního prostředí a ekologie obrátil pro radu k Ústřední komisi pro ochranu zvířat. Z dodaného doporučení lze vyčíst, že: „Regulací populace zvířat se obecně rozumí soubor soustavně prováděných preventivních opatření, které mají přispět k udržení populace v určité zdravotní, genetické, případně chovatelské kvalitě. Zejména mají omezit rizika, která mohou nastat překročením mezí početnosti populace v jejím teritoriu, a zabránit vzniku utrpení zvířat a nadměrných škod, např. šíření nákaz nebo jiných nežádoucích vlivů jejími přemnoženými a často oslabenými příslušníky. Soustavně a včas prováděná regulační opatření mají omezit zejména nepřirozenou nabídku potravních zdrojů a dostupnými prostředky omezit možnost rozmnožování populace. Preventivní charakter těchto opatření má zabránit tomu, aby jejich pozdní uplatňování vedlo k utrpení zvířat a nutnosti likvidace velkého množství přemnožených jedinců.“

Z výše popsaného je zřetelné, o jak moc citlivou záležitost se jedná. Kočky, potažmo toulavá zvířata, jsou živí tvorové, což město Jičín plně chápe. Výše popsané ukazuje, že preventivní opatření formou kastrace jsou pro populaci zvířat humánnější než řešení následků přemnožení.

Nově schválená pravidla stanovují, za jakých podmínek vzniká v Jičíně nárok na příspěvek na uhrazení kastrace. Nárok uplatňuje osoba, která se ujala nalezené či opuštěné kočky nebo kocoura, zajistila kastraci a poskytla následnou péči. Tento nárok vzniká dnem vystavení dokladu (faktury) za kastraci a žádost může být podána nejdříve po uplynutí 5 dnů po provedení kastrace kocoura a 10 dnů po kastraci kočky. Požadavkem také je, že žadatel o zvíře pečoval a předal ho zpět na nalezené místo nebo ho umístil do jiného, vhodného prostředí. Žadatel musí vyplnit formulář, který bude společně s kompletním zněním pravidel dostupný na webových stránkách města.

Výše příspěvku na kastraci je 1200 Kč plus 300 Kč za následnou péči (10 dnů) v případě kočky a 800 Kč plus 200 Kč za následnou péči (5 dnů) v případě kocoura. Příspěvky budou vypláceny do doby, než bude vyčerpán objem finančních prostředků alokovaný na daný rok, nerozhodne-li Rada města jinak. Pro rok 2021 je na kastraci alokována suma 25 tisíc Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…